Írán tvrdí, že jeho jaderný program slouží jen mírovým účelům. Přiznal však, že...

Írán tvrdí, že jeho jaderný program slouží jen mírovým účelům. Přiznal však, že obohacuje uran na více než 60 procent, čímž se blíží jeho využitelnosti ve vojenské oblasti. | foto: Profimedia.cz

Blíží se nové jaderné hrozby. KLDR a Írán zbrojí a svět čekají nebezpečné časy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zatímco pozornost světa se upíná na jaderné harašení ruského autokrata Vladimira Putina, jinde se plíživě prosazují nové a stejně nevyzpytatelné atomové hrozby. Jde v prvé řadě o Severní Koreu a ­Írán, které – sankce nesankce – potichu posilují své jaderné dovednosti a tím i schopnost vnést další zmatek do už tak značně rozhozeného světa.

Diplomacie ve vztahu k oběma zemím se nějak zasekla, a tak narůstá nebezpečí, že oba státy si opatří ty nejničivější zbraně.

Severní Korea už jimi disponuje, byť stále není na stole žádný veřejně dostupný důkaz o tom, že dokáže vyrobit operační jadernou hlavici, jež by se dala umístit do balistické rakety dlouhého doletu. Podle nedávné zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru má zhruba dvacet jaderných bomb, štěpný materiál na dalších zhruba 35 a narůstají obavy, že se bezprostředně chystá provést po pětileté přestávce nový jaderný test.

Mohlo by se stát, že Rusko, bezpochyby současný největší kazisvět, už brzy dostane nové nevítané pomocníky v rozvracení stávajícího světového řádu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video