Izraelské buldozery se vrátily na letiště v Gaze

  • 41
Izraelské buldozery doprovázené tanky se večer vrátily na letiště v Gaze a pokračovaly v demolování letištních zařízení. Během uplynulých 24 hodin je to již druhá destrukční akce, k níž Izrael na palestinském mezinárodním letišti přistoupil.

"Přijelo šest buldozerů a 15 tanků a obrněných vozidel. Buldozery začaly bořit okolní zdi a bourat do přistávací plochy další díry," cituje agentura AFP nejmenovanéh  představitele palestinské samosprávy.

Další svědek z palestinské strany agenturu informoval o tom, že izraelští vojáci zahájili při vjezdu do objektu letiště palbu.  Palestinská samospráva v souvislosti s dnešními odvetnými akcemi izraelské armády varovala před rizikem "exploze v celém regionu".

Izraelské tanky demolovaly letiště v Gaze
Izraelská odveta za středeční atentát, při němž palestinští extremisté zastřelili čtyři izraelské vojáky, pokračuje na plné obrátky. Časně ráno vstoupily izraelské armádní buldozery za doprovodu několika tanků na mezinárodní letiště v Gaze a zničily tamní rozjezdovu dráhu. Uvedly to místní zdroje s odvoláním na očité svědky.

"Mám informace, že je tam deset tanků a buldozerů a rozrývají příjezdovou dráhu," uvedl palestinský představitel pro civilní leteckou dopravu. Zatím prý není jasné, zda byla dráha zničena celá, protože palestinští činitelé nemají na letiště přístup.

Izraelské ozbrojené síly se k tomuto případu zatím oficiálně nevyjádřily. Armádní rádio však potvrdilo, že tento krok je součástí odvetných opatření za středeční atentát na hranicích pásma Gazy. Ve čtvrtek izraelská armáda zdemolovala poblíž Rafáhu přes 70 domů a připravila tak o přístřeší 700 Palestinců.

DÁLE ČTĚTE

Izraelské tanky ničily domy Palestinců

Palestinci zaútočili na izraelské vojáky
podrobnosti o atentátu

Izraelská ozbrojená vozidla v pátek rovněž zaujala pozice na hlavní komunikaci spojující jih a sever pásma Gazy, čímž odřízla město Gaza na severu od Rafáhu a ostatních oblastí na jihu.

Armáda také uzavřela silnici mezi Rafáhem a uprchlickým táborem Chán Júnis na sever od města. Vojenské zdroje v Jeruzalémě sdělily, že zde provádějí bezpečnostní kontroly.

Letiště v Gaze otevřela palestinská samospráva v roce 1998 a na jeho bezpečnost společně dohlížely palestinské a izraelské síly. Izrael dříve letiště mnohokrát uzavřel v rámci tzv. bezpečnostních opatření, která následovala po útocích palestinských extremistů na izraelské obyvatelstvo.

Izraelskou akci označil velitel palestinského styčného výboru na jihu pásma Gazy, plukovník Chálid abú Ula, za obnovenou okupaci. "Tanky a vojenská vozidla izraelské armády pronikly do hloubky tří kilometrů do zóny pod úplnou palestinskou kontrolou v Rafáhu. Jde o opětovnou okupaci tohoto sektoru," řekl. "Město je obklíčeno."

Palestinská samospráva v souvislosti s odvetou izraelské armády varovala před rizikem "exploze v celém regionu". "Opětovná okupace částí města Rafáh a útok proti mezinárodnímu letišti v Gaze povedou k dalšímu násilí v regionu, zvýšení napětí a nakonec k explozi," řekl agentuře AFP v Gaze poradce předsedy palestinské samosprávy Jásira Arafata Nabíl abú Rudajná.

Zároveň vyzval mezinárodní společenství a zejména Spojené státy, aby "okamžitě jednaly o zastavení zločinů a stupňující se izraelské represi." Těmi prý chce Izrael "torpédovat mezinárodní snahy" o obnovení izraelsko-palestinského dialogu.

Komando uneslo aktivistu Hamasu
Za ústvitu izraelské armádní komando proniklo i do Nábulusu na západním břehu Jordánu, kde uneslo palestinského aktivistu z hnutí Hamas.

"Operaci provedly výsadkářské komando a elitní jednotka, které vzápětí poté příslušnou lokalitu opustily," potvrdil agentuře AFP armádní zdroj.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video