Pohřeb palestinského ozbrojence, kterého zabili izraelští vojáci.

Pohřeb palestinského ozbrojence, kterého zabili izraelští vojáci. | foto: Reuters

Izraelská letadla udeřila na pásmo Gazy

  • 72
Izraelská letadla zaútočila v pásmu Gazy na zařízení, z nichž Palestinci odpalují rakety na sever židovského státu. Při náletech nikdo nezemřel. Naopak na jihu pásma byli zabiti čtyři extremisté. Izrael zároveň oznámil, že na své území vpustí některé palestinské uprchlíky.

Izraelská letadla se zaměřila na dvě zařízení, z nichž na sever země pravidelně dopadají rakety Kásam. Nejméně jednu Palestinci vypustili i dnes, přistála u města Sderot.

Izraelci zaútočili na pásmo poprvé od minulého týdne, kdy území ovládlo radikální hnutí Hamas. Jeho ozbrojenci se utkávali v těžkých bojích se stoupenci umírněnějšího Fatahu, za několik dní zemřelo sto lidí. Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na to reagoval vyhlášením výjimečného stavu a vytvořením nouzové vlády. - více zde

Palestinci odnášejí raněného po izraelském útoku

Vojáci židovského státu také pronikli do jižní části pásma Gazy. V oblasti Chán Júnisu pronásledují palestinské extremisty a podle bezpečnostních zdrojů už čtyři zabili. Při operaci u přechodu Kisufim byl těžce zraněn jeden izraelský voják, sdělil armádní mluvčí. Vrtulník ho převezl do nemocnice ve městě Beerševa.

Rušno je i na jinak klidnějším západním břehu Jordánu. Izraelci tu v noci zatkli patnáct hledaných Palestinců. Dva další zabili v přestřelce.

Izrael přijme utečence
Neutěšená situace donutila tisíce Palestinců opustit domovy. Stovky z nich čekají mezi zdmi hraničního přechodu Erez a chtějí do Izraele. Někteří jsou v ubohém stavu a potřebují doktora.

Palestinci v území nikoho. Uprchlíci z pásma Gazy čekají mezi dvěma zdmi hraničního přechodu Erez, jestli je Izrael vpustí na své území.

Izraelské úřady je nejdřív úplně odmítaly přijmout, pak ale ministr obrany Ehud Barak nařídil vojákům, aby uprchlíky vpustili. Kolik jich bude, není jasné. Agentury během dne psaly, že do Izraele se dostanou jen uprchlíci, kteří potřebují akutní lékařské ošetření.

Přes židovský stát také odcházejí všichni cizinci, a to v koordinaci s jednotlivými zastupitelskými úřady.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video