Benjamin Netanjahu na snímku z 13. listopadu 2022

Benjamin Netanjahu na snímku z 13. listopadu 2022 | foto: AP

Netanjahu sestavil vládu, poprvé v historii Izraele je v ní i krajní pravice

  • 10
Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek krátce před vypršením termínu oznámil, že dosáhl dohody o sestavení nové koaliční vlády, poprvé v historii Izraele budou její součástí i krajně pravicové síly. Přesné složení musí Netanjahu oznámit do týdne. K volebnímu vítězství a sestavení nové vlády mu ve čtvrtek odpoledne telefonicky pogratuloval ruský prezident Vladimir Putin.

Netanjahu měl na sestavení nové vlády čas do půlnoci (23:00 SEČ). Ve čtvrtek ráno oznámil její úspěšné složení na svém Twitteru. Úspěch při sestavování vlády podle agentury AFP potvrdil i úřad prezidenta.

„Díky obrovské veřejné podpoře, kterou jsme získali v posledních volbách, se mi podařilo ustavit vládu, která bude pracovat ve prospěch všech izraelských občanů,“ napsal Netanjahu.

Dohodu o sestavení vlády brzdily neshody kolem plánovaných reforem nebo pravomocí na okupovaném Západním břehu Jordánu, píše Reuters.

Poprvé v historii Izraele budou součástí vlády i krajně pravicové síly. Přesné složení musí Netanjahu oznámit do týdne, nová vláda pak musí složit přísahu do 2. ledna.

Netanjahu dostal šanci sestavit vládu v Izraeli. Stíhání za korupci nevadí

Agentura Reuters již dříve napsala, že nadcházející vláda bude zřejmě nejpravicovější v izraelských dějinách, což nejspíš přiměje Netanjahua k diplomatickému balancování mezi členy koalice a západními spojenci.

Gratulace z Ruska

Ve čtvrtek odpoledne Netanjahuovi k úspěchu pogratuloval ruský prezident. Informovala o tom Netanjahuova kancelář, podle níž se rozhovor dvou státníků týkal také války na Ukrajině či Íránu.

Netanjahu Putinovi řekl, že doufá v brzké ukončení války a utrpení na Ukrajině. Rovněž uvedl, že je odhodlaný zabránit Íránu v získání jaderných zbraní a v jeho snahách vybudovat si vojenskou přítomnost v Libanonu a v Sýrii u hranic s Izraelem. Putin Netanjahuovi popřál šťastnou chanuku.

Podle vyjádření Ruska lídři diskutovali o „mezinárodní situaci“. „Existuje vzájemná důvěra, že rusko-izraelské vztahy se budou i nadále postupně rozvíjet a kontakty na různých úrovních budou pokračovat,“ uvedlo po telefonátu ruské ministerstvo zahraničí.

Netanjahu prý tajně navštívil Rusko, aby ho odradil od prodeje zbraní Íránu

Stabilní vláda by pro Izrael znamenala konec bouřlivého období, kdy Izraelci šli během necelých čtyř let pětkrát k volbám.

Expremiér Netanjahu byl pověřen sestavením nové vlády poté, co jeho strana Likud zvítězila v parlamentních volbách, které se konaly 1. listopadu. Ačkoliv se Netanjahuovi podařilo zajistit podporu většiny poslanců, jednání mezi budoucími koaličními partnery probíhala do poslední chvíle.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video