Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk (7. března 2022)

Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk (7. března 2022) | foto: Reuters

Jak může helma zabít? Velvyslanec Ukrajiny tlačil na Izrael, ať dodá vybavení

  • 54
Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk v pondělí přiznal jistou frustraci z pozice, jakou zaujala izraelská vláda k ruské invazi do jeho země. Na tiskové konferenci si na hlavu nasadil helmu a řečnicky se otázal: „Jak může toto někoho zabít?“ Reagoval tak na fakt, že Svatá země dosud nevyslyšela ukrajinskou prosbu o dodání ochranných prostředků.

„Prosím řekněte mi, jak s tímhle dokážete někoho zabít? To je prostě nemožné. Nevím, čeho se tito lidé bojí. Zajistit Ukrajincům osobní bezpečí je to nejjednodušší, co můžete udělat,“ řekl v pondělí velvyslanec a nasadil si helmu na hlavu.

Demonstroval tak fakt, že Izrael dosud nevyslyšel žádost Ukrajiny o dodání ochranných vest a přileb. Rusko oznámilo, že každý, kdo Ukrajině dodá smrticí zbraně, „ponese odpovědnost“. Tel Aviv válkou zasažené zemi poskytuje jen humanitární pomoc.

K celému konfliktu přistupuje ve srovnání se Západem výrazně opatrněji, i co se týče volby slov. Díky tomu, že Izrael vpád Rusů na Ukrajinu výrazněji nekomentuje, má otevřené dveře až do pracovny ruského prezidenta Vladimira Putina. 

V sobotu s ním jednal izraelský premiér Naftali Bennett, výsledky schůzky však nezveřejnil. Kornijčuk Izraeli za snahu zprostředkovat jednání mezi Ruskem a Izraelem poděkoval a řekl, že to přesahuje jakoukoliv izraelskou vojenskou pomoc, o jejíž dodání se obě země stále dohadují.

Neprůstřelné vesty a přilby potřebují například ukrajinští hasiči. Uvedla to mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Pavla Jakoubková poté, co s nimi jednali zástupci sboru. 

„Prioritní požadavek Ukrajiny je na balistické vesty a přilby. Dále výškovou techniku a osobní ochranné prostředky typu zásahové oděvy a obuv, přilby, rukavice, dýchací techniku, ženijní náčiní, motorové pily. Vše, co se dá použít relativně univerzálně,“ řekla.

„Jak může toto někoho zabít?“ ptal se velvyslanec:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video