Palestinské protesty na hranicích Gazy (14. května 2018)

Palestinské protesty na hranicích Gazy (14. května 2018) | foto: AP

Hamás přiznal, že většina obětí pondělního krveprolití jsou jeho lidé

  • 296
Vysoce postavený člen Hamásu prohlásil, že z 62 Palestinců zabitých v pondělí izraelskými jednotkami na hranicích Gazy bylo pět desítek členy islamistického hnutí. Izrael má z prohlášení radost, protože mu pomůže otupit mezinárodní kritiku po krveprolití doprovázející otevření americké ambasády v Jeruzalémě.

„Při poslední vlně konfrontací zahynulo 62 mučedníků. Z toho padesát mučedníků patřilo k Hamásu, dvanáct byli obyčejní lidé. Jak může Hamás dosáhnout nějakých výsledků, když platí tak strašnou cenu?“ uvedl představitel radikálního hnutí Saláh Bardáwí v rozhovoru s palestinským reportérem. 

Bardáwí podle agentury AFP neupřesnil, jestli zabití Palestinci byli členy politického či vojenského křídla radikálního hnutí, které už deset let vládne Pásmu Gazy. Mluvčí Hamásu jeho údaje odmítl oficiálně potvrdit. Pouze uvedl, že vedení zaplatilo pohřeb 50 mrtvých.

Záznam s Bardáwího slovy rychle otitulkovala a vypustila do světa izraelská armáda, která za pondělní zásah čelí kritice mezinárodního společenství. 

„Dokazuje to fakt, kteří se mnozí snaží ignorovat: za těmito protesty je Hamás. Nic nemůže být vzdálenější pravdě, než když tomu někdo říká ‚pokojné protesty‘,“ prohlásil mluvčí armády Jonathan Conricus.

16.května 2018 v 15:20, příspěvek archivován: 17.května 2018 v 10:34

VIDEO: Hamas official, Dr. Salah Al-Bardawil is clear about terrorist involvement in the riots https://t.co/p5My6JGQRr

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Hamas official, Dr. Salah Al-Bardawil is clear about terrorist involvement in the riots https://t.co/p5My6JGQRr

Při pondělních nepokojích na hranici Pásma Gazy a Izraele zemřelo podle poslední bilance 62 lidí. Protestní palestinský marš k hraniční bariéře se odehrál ve stejný den, kdy Spojené státy při příležitosti 70. výročí založení Izraele otevřely amabasádu v Jeruzalémě, jehož východní část Palestinci považují za hlavní město svého budoucího státu.

Napětí ve svaté zemi nadále pokračuje. Izraelské letectvo v noci na čtvrtek podle ČTK podniklo několik náletů na severu Gazy. Podle armádního prohlášení letadla zasáhla mimo jiné jednu z vojenských základen hnutí Hamás a rovněž továrnu na zbraně. 

Amráda údery provedla v reakci na střelbu z druhé strany hranice, která zasáhla domy v izraelském městě Sderot. Útočníci podle zástupců města mířili na prolétající armádní letoun, nicméně střely dopadly na několik budov. „Armáda tento incident považuje za vážný a činí Hamás zodpovědným za všechno, co se děje v Pásmu Gazy,“ uvádí se v prohlášení. 

14. května 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video