Zlepšete situaci v Gaze a zabraňte genocidě, nařídil Izraeli soud v Haagu

  • 95
Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v palestinském Pásmu Gazy. Izrael má měsíc na to, aby soud informoval o tom, co dělá k splnění příkazu. Z toho, že páchá genocidu, obvinila Izrael Jihoafrická republika.

Jihoafrická republika označila rozhodnutí soudu za rozhodující vítězství mezinárodního práva. Podle hnutí Hamás jde o významný vývoj vedoucí k izolaci Izraele.

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir rozhodnutí soudu zkritizoval a označil mezinárodní orgán za „antisemitský“. „Rozhodnutí antisemitského soudu v Haagu dokazuje to, co již bylo známo: Tento soud nehledá spravedlnost, ale spíše pronásledování židovského lidu. Během holokaustu mlčeli a dnes v pokrytectví pokračují a posouvají ho ještě o krok dál,“ řekl.

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu se k nařízení soudu na tiskové konferenci vyjádřil následovně: „Oddanost Izraele mezinárodnímu právu je neochvějná. Stejně tak neochvějný je náš posvátný závazek pokračovat v obraně naší země a obraně našeho lidu.“ Obvinění z genocidy vznesené proti Izraeli označil jako nejen falešné, ale také pobuřující. Zdůraznil také, že válku Izrael vede proti teroristům Hamasu, ne proti palestinským civilistům. Plánuje proto nadále usnadňovat humanitární pomoc a dělat vše, aby udržel civilisty mimo nebezpečí, i když je Hamás podle jeho slov používá jako lidské štíty.

JAR podala na Izrael žalobu kvůli jeho masivní vojenské operaci v Pásmu Gazy, která je odvetou za teroristický útok Hamásu ze 7. října. Izrael tvrdí, že nepáchá válečné zločiny a dodržuje mezinárodní právo.

Může trvat roky, než soud vydá konečný rozsudek. Jihoafrická republika žádala ICJ, aby aby vydal předběžné opatření a nařídil Izraeli zastavit válečné operace. Rozsudky ICJ jsou konečné a nelze se proti nim odvolat, soud ale zároveň nemá žádné pravomoci, jak státy donutit, aby se jeho rozhodnutím řídily.

Řada zemí rozhodnutí ocenila

„Vyzýváme Izrael, aby plně zavedl předběžná opatření z rozhodnutí soudu,“ uvedl belgický premiér Alexander De Croo, jehož země nyní předsedá Radě EU. De Croo také vyzval k okamžitému příměří, propuštění rukojmích a poskytování humanitární pomoci bez překážek.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková zdůraznila, že rozhodnutí ICJ je závazné pro Izrael i pro Hamás. Palestinské hnutí vyzvala, aby propustilo rukojmí.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že rozhodnutí ICJ je konzistentní s názorem USA, že Izrael má právo udělat takové kroky, aby zabránilo opakování útoku ze 7, října, pokud dodržuje mezinárodní právo. Mluvčí ministerstva poukázal, že ICJ vyzval k „nepodmíněnému, okamžitému propuštění všech rukojmích držených Hamásem“, píše agentura Reuters. USA považují tvrzení, že Izrael páchá genocidu za nepodložená.

Genocidu nepácháme, hájí se Izrael. Vytasil tajné dokumenty o pomoci Gaze

Také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ocenil rozhodnutí soudu, které se podle něj týká „nelidských útoků na Pásmo Gazy“. Erdogan v minulosti uvedl, že se Izrael vůči Pásmu Gazy chová jako teroristická organizace a označil palestinské hnutí Hamás, které EU a USA považují za teroristickou skupinu, za osvoboditele. Rozhodnutí ICJ uvítal i Egypt. Jeho ministerstvo zahraničí však uvedlo, že očekávalo, že soud nařídí zastavení bojů, jak se stalo v jiných podobných případech.

Unijní diplomacie v prohlášení uvedla, že opatření stanovená ICJ jsou pro dotčené strany závazná. „Evropská unie očekává jejich plné, okamžité a účinné provedení,“ uvádí společné prohlášení šéfa unijní diplomacie a Evropské komise.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján v reakci na verdikt ICJ uvedl, že izraelští představitelé musí okamžitě stanout před soudy kvůli „genocidě a bezprecedentním válečným zločinům proti Pásmu Gazy“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video