Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Itálie posílá vojáky do pohraničí, mají tam odchytávat migranty

  • 19
Italská armáda posiluje ochranu hranic s Rakouskem a Slovinskem. Do regionu Furlansko - Julské Benátsko míří devadesát vojáků. Mají zadržet migranty z takzvané balkánské trasy, kteří chtějí přes Itálii obejít střežené hranice mezi Rakouskem a Slovinskem. Samotná Itálie mezi jejich cíle nepatří.

Prefektka terstské provincie Francesca Garufiová podle rakouského deníku Kronen Zeitung uvedla, že 35 vojáků bude hlídkovat nedaleko města Udine v rakousko-italském pohraničí. Dalších 55 příslušníků armády zamíří k slovinským hranicím, konkrétně do okolí měst Terst a Gorizia.

Úkolem vojáků bude střežit Itálii před migranty a odhalovat převaděče, kteří jim slibují cestu do západní Evropy - zejména do Německa. Využívají k tomu hlavně takzvanou balkánskou trasu přes Řecko. Itálie na ni neleží, rakouské úřady však v posledních měsících výrazně posílily kontroly u hranic se Slovinskem a přestože za podobný postup před časem kritizovaly Maďarsko, kolem frekventovaného přechodu Spielfeld staví plot (více se dočtete zde).

Italský paradox: Migranti mohou chtít do země i ven

„Speciální technické opatření“ pro usměrnění běženců má mít zatím pouhé čtyři kilometry a od Itálie je velmi daleko. Přesto je však možné, že se někteří migranti budou chtít hranicím mezi Slovinskem a Rakouskem vyhnout a obejít je přes italské území.

Řím řeší zároveň i opačný problém, další tisíce migrantů převážně z Afriky stále končí svou nebezpečnou cestu přes Středozemní moře na jejích ostrovech. Později se z Itálie rovněž snaží dostat na Západ.

Itálie se tak dostává do paradoxní situace, kdy by měla bránit převaděčským gangům pracujícím v obou směrech.

Evropská komise minulý týden proti italským, řeckým a chorvatským úřadům zahájila řízení o porušení unijních pravidel - dlouhodobě nezvládají registrovat migranty do evropské databáze žadatelů o azyl, což je podle komise „nezbytné pro funkci dublinského systému a relokačních schémat“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video