Italští policisté se fotografovali s bankovkami.

Italští policisté se fotografovali s bankovkami. | foto: Guardia di Finanza Piacenza

Italští policisté pořádali na stanici orgie, za epidemie pomáhali dealerům

  • 27
Osm strážníků z italského města Piacenza čelí obvinění z mučení a bití podezřelých, obchodu s drogami nebo provozování sexuálních orgií na policejní stanici. Během pandemie koronaviru se skupina policistů postarala, aby měli místní dealeři drog co a jak prodávat, a to přestože platila přísná omezení pohybu. Podle odposlechů se strážníci domnívali, že jsou nedotknutelní.

Policisté čelí obvinění, že obchodníkům s drogami udělili povolení, která jim v době koronavirové pandemie umožnila volně se pohybovat po provincii, která zaznamenala třetí největší úmrtnost na nemoc covid-19 v Itálii. 

Vyšetřovatelé podezřelé zadrželi ve středu a následně policejní stanici v Piacenze v pátek uzavřeli jako místo činu a hledají stopy.

„Zatímco město Piacenza sčítalo své mrtvé na koronavirus, tito strážníci dodávali drogy dealerům, kteří si je nemohli kvůli koronavirovým opatřením obstarat jinou cestou,“ uvedla místní prokurátorka Grazia Pradellová. „Nic, co se na této policejní stanici dělo, nebylo legální,“ dodala Pradellová.

Vůdcem skupiny byl podle listu The Times sedmatřicetiletý strážník původem z Neapole, který měl na policejní stanici pořádat sexuální orgie s prostitutkami, a to v kanceláři nadřízeného, který nebyl v práci. Mezi prostitutkami měla být i Ruska, která si za sex nechala zaplatit drogami.

Italská policie umístila na telefon jednoho z podezřelých strážníků odposlech. Ten například zaznamenal, jak se policista dělil s místním dealerem o osm kilogramů marihuany. „Polovina pro mě a polovina pro tebe,“ říká na záznamu.

Jeden ze strážníků na své nekalé jednání upozornil podle vyšetřovatelů tím, že si koupil vilu s bazénem a dopřával si mnohem více, než na co by měl z běžného policejního platu. Se svými kolegy například pózoval na fotografiích s bankovkami a lahvemi šampaňského z vinařství Dom Perignon.

Jsme nedotknutelní, mysleli si policisté

„Založil jsem zločinecký gang. Stručně řečeno, postavili jsme pyramidu. Stojíme nahoře a jsme nedotknutelní,“ jásal jeden z policistů na další nahrávce.

Italská mafie za pandemie vzkvétá. Investuje v pohřebnictví, nabízí půjčky

Skupina policistů čelí také obvinění z rutinního bití a mučení prodejců drog v Piacenze. Nelíbilo se jim například, když se informátoři z řad dealerů zdráhali spolupracovat. „Pro každého to byla zpráva,“ řekl vyšetřovatelům jeden z obviněných. Skupina měla brutálně zbít a okrást také skupinu mladíků.

Podle odposlechů se policisté při svém chování inspirovali kriminálním seriálem Gomora o mafiánském klanu v Neapoli, jenž vznikl podle úspěšného románu Roberta Saviana. „Policie musí prověřit napojení těchto strážníků na odnož kalábrijské mafie, která se zabývá drogami,“ prohlásil k případu Saviano.

Paradoxní na celé záležitosti je, že zmíněná policejní stanice v Piacenze dostala v roce 2018 zvláštní vyznamenání za úspěch v boji proti obchodu s drogami.

Obyvatelé italských obcí nesměli opustit domovy, hlídala je policie: 

23. února 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video