VIDEO: Turista vyryl do zdi Kolosea jméno své přítelkyně, hrozí mu vězení

  • 75
Těžko pochopitelnou scénu natočil americký turista u římského Kolosea. Zachytil mladého muže, jak do zdi antické památky vyrývá pomocí klíčů jméno sebe a své přítelkyně. Italský ministr kultury Gennaro Sangiuliano označil poničení za velmi závažné a za velký projev neslušnosti. Žádá dopadení a potrestání turisty. Tomu hrozí vysoká pokuta, případně vězení.

„To myslíš vážně?“ ptá se Ryan Lutz z Kalifornie muže škrábajícího klíčem do zdi. Ten se jen otočí a zazubí se na něj. Záběry vyvolaly nejen v Itálii značné pobouření.

„Považuji za velmi závažné, nedůstojné a za projev velké neslušnosti, že turista poničí jedno z nejznámějších míst na světě, historické dědictví (jako je Koloseum), aby tam vyryl jméno své snoubenky,“ reagoval na incident italský ministr kultury a zveřejnil rozmazanou fotografii turisty a video, na kterém dotyčný vyrývá pomocí klíčů do zdi památky nápis Ivan+Hayley 23.

Ministr dále žádá dopadení a potrestání muže. Tomu v případě, že bude usvědčen, hrozí pokuta nejméně 15 000 eur nebo až pět let vězení, uvedla italská agentura ANSA.

Poničené sochy, neúcta k památkám. Turisté se v Itálii chovají čím dál hůř

K podobnému incidentu došlo i v roce 2020. Tehdy ochranka Kolosea přistihla irského turistu, který vyrýval do antické stavby svoje iniciály. Případ následně řešila italská policie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video