Německý velvyslanec v ČR Christoph Israng (vpravo) a francouzský velvyslanec v ČR Roland Galharague | foto: Dan Materna, MAFRA

Nelze pracovat a zároveň žít v chudobě, tvrdí velvyslanci Israng a Galharague

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je to rok, co Francie s Německem podepsaly novou Elysejskou dohodu. Ta se týká řady témat od propojování pohraničních oblastí a výuky jazyka přes výměny členů vlád až po společné strategické cíle. „Chceme změnit evropský výpočet minimální mzdy,“ říkají shodně německý velvyslanec Christoph Israng a francouzský velvyslanec Roland Galharague.

Jak užší spolupráce Francie s Německem zatím funguje? 
Roland Galharague
: Na to, že je to teprve rok, jsme už stihli spoustu věcí. Společně jsme předsedali Bezpečnostní radě OSN a plánujeme to letos znovu. Stejně tak probíhají vládní výměny na úrovni ministrů. Ještě důležitější je společná diplomatická činnost. Založili jsme Alianci multilateralismu, jejíž členem je i Česko, podařilo se nám zprostředkovat jednání o příměří na Ukrajině. Německo se s naší podporou angažuje v Libyi, v Berlíně jsme zorganizovali balkánský summit, kterého se zúčastnila německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron... Vůbec toho není málo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video