Japonský admirál Isoroku Jamamoto na archivním snímku

Japonský admirál Isoroku Jamamoto na archivním snímku | foto: AP

Smrt admirála. Před 75 lety Američané sestřelili strůjce Pearl Harboru

  • 114
Přesně před 75 lety lety americké stíhačky P-38 Lightning sestřelily nad tichomořským ostrovem Bougainville stroj s japonským admirálem Isorokuem Jamamotem. Hlavní plánovač útoku na Pearl Harbor zemřel ještě před tím, než trosky jeho letadla dopadly na zem.

Smrt nejslavnějšího japonského námořního velitele druhé světové války nebyla náhoda, zprávu o Jamamotově cestě Američané získali díky prolomení japonského kódu.

Skupina šestnácti amerických stíhaček, které odstartovaly z Guadalacanalu,  dostihla letoun japonského admirála 18. dubna 1943. Záchranná výprava nalezla jeho tělo, vymrštěné i se sedačkou z letounu Micubiši G4M, následující den. Jak ukázalo lékařské ohledání, Jamamoto zemřel ještě před pádem letadla do džungle, jedna z kulek mu totiž prostřelila hlavu. 

Zatímco Američané se dozvěděli zprávu o úspěšném atentátu na vysoce postavěného nepřátelského velitele prakticky ihned díky odposlechu, běžným Japoncům vláda o admirálově smrti referovala až o více než měsíc později. 

Jamamoto, narozený 4. dubna 1884, vystudoval námořní akademii v Etadžimě nedaleko Hirošimy a důstojnické první zkušenosti získal v bitvě u Cušimi, při níž v květnu 1905 japonské loďstvo na hlavu porazilo Rusy. 

Jamamoto si z ní kromě bojového křestu odnesl i vážné zranění a přišel o dva prsty na levé ruce. Následující roky trávil střídavě ve školách (studoval i na Harvardu) a aktivní službě, působil také jako atašé na japonské ambasádě ve Washingtonu.

Jako znalec Ameriky věděl, že ji Japonsko nemůže porazit v dlouhé válce, proto vše vsadil na překvapivý úder, který by USA přiměl k jednání o míru. Přípravy na napadení Pearl Harboru byly dlouhé a důkladné, Jamamoto chystal útok již od listopadu 1940. 

Na cestu se japonská válečná plavidla - podle nové doktríny hlavně letadlové lodě - vydala o rok později. Napadení havajské základny ovšem nedopadlo podle admirálových představ, americké letadlové lodě totiž byly právě na cvičení a z útoku tak vyšly bez újmy.

Spojené státy tak neměly důvod uzavírat příměří či snad žádat o mír. Jamamotův následný pokus zničit americké loďstvo v rozhodující bitvě u atolu Midway pak v červnu 1942 zkrachoval. Japonci přišli o čtyři letadlové lodě, stovky zkušených letců a ztratili v Tichomoří strategickou iniciativu. 

Na svůj osudný let se pak Jamamoto vydal nedlouho poté, co Japonsko prohrálo bitvu o ostrov Gudalacanal. Cesta, která měla povzbudit morálku, ale dopadla právě naopak. 

Dobové záběry agentury Reuters z útoku na Pearl Harbor:

15. dubna 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video