Bertie Ahern

Bertie Ahern | foto: Profimedia.cz

Irské volby vyhrál Ahern, míří k rekordu

Parlamentní volby v Irsku vyhrála podle prvních odhadů středopravá strana Fianna Fáil premiéra Bertieho Aherna. Podle průzkumů u volebních místností dostala 41,6 procenta hlasů. Ahern tak má naději, že jako první předseda vlády v dějinách země získá třetí mandát a bude 15 let v čele kabinetu.

Z ankety především vyplývá, že Fianna Fáil a její tradiční koaličními partneři ze strany Pokrokoví demokraté by měli dohromady získat podporu 44 procent voličů, zatímco opoziční seskupení levicových partají 41 procent.

"Rozdíl v odhadech výsledků u dvou hlavních koaličních uskupení je však malý a může se změnit," upozornil Roger Jupp, ředitel agentury Lansdowne Market Research, která průzkum uskutečnila. "Bude to skutečně ohromně vyrovnaný a dlouhý proces," dodal. Sčítání hlasů začalo dopoledne.

Podle předběžných údajů z volebních obvodů byla účast voličů vyšší než před pěti lety, kdy hlas odevzdalo 62 procent oprávněných občanů.

Parlamentní volby v Irsku

Irský parlament má 165 poslaneckých míst, o která se ucházelo 466 kandidátů šesti stran. Irsko má 4,2 milionu obyvatel a k volbám mohlo přijít téměř 3,1 milionu lidí.

Předvolební průzkumy favorizovaly Ahernovu formaci. V její prospěch hovořila hlavně fungující ekonomika a také premiérův podíl na úspěšném mírovém procesu v Severním Irsku.

Opozice však poukazovala na Ahernovu údajnou "myšlenkovou vyčerpanost" po desetiletém vládnutí a jeho nevyjasněné finanční machinace z 90. let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video