Íránský prezident hrozí Izraeli vyhlazením

  • 46
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že izraelský národ "bude vyhlazen", jestliže během nadcházejícího léta zaútočí proti Libanonu. O projevu prezidenta na shromáždění ve městě Isfahánu informuje agentura AP.

"Jestli si myslíte, že bombardováním a vražděním palestinských vůdců si připravujete půdu pro nové útoky v létě proti Libanonu, tak se vážně mýlíte. Jestliže letos budete opakovat chybu z loňského roku, oceán zemí v regionu se rozzlobí a vyhladí sionistický režim," hřímal Ahmadínežád v projevu přenášeném televizí.

S poukazem na historii Izraele Ahmadínežád podotkl, že "60 let invaze a vraždění bylo dost". "Jestli nepřestanete s invazemi a masakrováním, mocná ruka zemí regionu s vámi zločinci brzy zamete," varoval.

"Oni si myslí, že je doba před 60 lety a že palestinský národ spí," řekl dále na adresu Izraelců.

Íránský prezident je známý svými slovními útoky proti Izraeli. V říjnu 2005 vyvolal pobouření Západu prohlášením, že Izrael by měl být vymazán z mapy.

Ahmadínežádovi stoupenci i někteří nezávislí analytikové tvrdí, že jeho slova byla špatně interpretována při překladu z perštiny.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video