Íránská válečná loď Alvand v Suezském průplavu (22. února 2011)

Íránská válečná loď Alvand v Suezském průplavu (22. února 2011) | foto: AP

Íránské válečné lodě propluly Suezem do Středozemí, zakotvily v Sýrii

  • 1408
Napětí na Blízkém východě dále roste. Suezem proplula dvě íránská válečná plavidla a zakotvila v syrském přístavu Tartus. Oznámila to íránská televize Press TV. Je to teprve podruhé od islámské revoluce v Íránu, co íránské válečné lodě egyptským průplavem propluly. Prvně tam pluly před rokem. Izrael už prohlásil, že je bude bedlivě sledovat.

Dvě íránské válečné lodě zakotvily v syrském přístavu v pátek, aby poskytly trénink námořnictvu Sýrie v rámci dohody, kterou podepsal Teherán s Damaškem před rokem, uvedla Press TV na svém webu. Dle ní se flotila sestává z torpédoborce a zásobovací lodi.

Íránský ministr obrany Ahmad Vahídí v neděli prohlásil, že přítomnost íránských válečných plavidel v mezinárodních vodách je důkazem síly námořnictva islámské republiky. Husejn Ebrahímí z íránského parlamentního výboru pro národní bezpečnost a zahraniční politiku pak dle televize dodal, že íránské válečné lodě v syrských vodách posílají Spojeným státům jasné varování, aby se zdržely jakékoliv vojenské intervence v Sýrii.

Sýrií už několik měsíců cloumá násilí, ve které přerostlo povstání proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Režim demonstrace brutálně potlačuje a některá média už upozorňují, že situace se blíží občanské válce. Lidskoprávní organizace tvrdí, že jedenáct měsíců trvající revoluce si vyžádala už více než sedm tisíc životů.

Íránské lodě v Suezu

Je to teprve podruhé od islámské revoluce v Íránu v roce 1979, co íránské válečné lodě mohly proplout egyptským průplavem, připomněla televize CNN na svém webu.

Poprvé se íránská plavidla dostala do egyptského průplavu v únoru 2011, i tehdy zamířila do Sýrie na cvičení a hovořilo se tehdy o testovací misi po pádu egyptského prezidenta Husního Mubaraka (více čtěte zde).

V obou případech proplutí lodí schválil Egypt, který má nad Suezským průplavem svrchované právo. Zároveň je vázán dohodou z Camp Davidu z roku 1978, že musí zaručit právo proplutí lodím všech států včetně izraelských.

Suez je klíčovou vodní cestou, která spojuje Středozemí s Rudým mořem. Bez něj by musely lodě plující z Evropy do Asie obeplouvat Afriku.

Zdroj : CNN

Damašek tvrdí, že při boji s "ozbrojenými gangy a teroristy" už zemřelo na dva tisíce příslušníků bezpečnostních sil. V reakci na násilí už ze země stáhly své velvyslance mnohé země v čele s USA. Mezinárodní společenství se snaží situaci v Sýrii vyřešit diplomaticky, ale zatím bez úspěchu. Írán je spojencem Sýrie a v době nepokojů poskytuje Damašku i finanční podporu, připomněla ČTK.

Izrael se cítí ohrožen

Íránská plavidla ve Středozemí ovšem nelibě snáší zejména Izrael, který jejich přítomnost označil za provokaci a dle televize al-Džazíra prohlásil, že obě lodě bude bedlivě sledovat a nedovolí jim přiblížit se ke svému pobřeží.

Napětí mezi Izraelem a Íránem je obrovské a už delší dobu se spekuluje o preventivním útoku židovského státu na íránská jaderná zařízení. Západ totiž podezírá Teherán ze snahy vyrobit jadernou bombu a nejvíce ohrožen se cítí právě Izrael. Írán svůj jaderný program hájí s tím, že je mírový.

Západ mu ale nevěří a nedávno na něj uvalil další sankce, naposledy Evropská unie zakázala svým členským zemím nákup íránské ropy. Platné smlouvy měly vypršet v létě, Teherán na to ale zareagoval protiakcí a dovoz ropy zakázal některým zemím už nyní. Už dříve pohrozil, že uzavře strategický Hormuzský průliv, kterým proudí do světa ropa z Perského zálivu.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii se mezitím už podruhé za poslední měsíc pokusí v Íránu prověřit jeho jaderný program. Rusko a Čína jsou tradiční spojenci Teheránu, ale podle diplomatů na Teherán tentokrát tlačí, aby lépe spolupracoval. Íránci v neděli oznámili, že chtějí co nejdřív znovu vyjednávat se světovými mocnostmi.

V pondělí odpoledne pak přišla z Íránu zpráva, že armáda zahájila cvičení protiletadlové obrany, aby se připravila na ochranu jaderných zařízení. Manévry potrvají čtyři dny a budou se konat na jihu státu, zejména v okolí Perského zálivu. Armáda bude zkoušet rakety, radary a letadla.

K napětí mezi židovským státem a islámskou republikou přispěly také atentáty na izraelské diplomaty v Gruzii a Indii z minulého týdne. Izrael z nich viní Teherán a tvrdí, že jeho občané měli být cílem i íránských útočníků v Thajsku (více o útocích čtěte zde).

Tartuz (červená značka), Suez (zelená), Írán (modrá)

Tartuz (červená značka), Suez (zelená), Írán (modrá)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video