ilustrační snímek | foto: Reuters

Ruský Sputnik V má zkrotit covid-19 v Íránu. Bojuje se čtvrtou vlnou nákazy

  • 36
Rusko dodá Íránu 60 milionů dávek očkovací látky proti covidu-19. Očkovací látku Sputnik V by země měla obdržet do konce letošního roku. Írán se nyní potýká se čtvrtou vlnou nákazy. V sobotu začala v zemi platit desetidenní uzávěra.

Dohodu o nákupu ruských vakcín íránský velvyslanec Kázem Džalálí označil za „podepsanou a dokončenou“ s tím, že umožní naočkovat 30 milionů Íránců. S odkazem na íránského velvyslance v Rusku o tom informovala íránská státní agentura IRNA.

Ajatolláh Chameneí zakázal vakcíny ze Západu. Naprosto jim nedůvěřuji, řekl

V červených zónách, kde je epidemická situace nejhorší, je uzavřena většina obchodů a kanceláře mohou svou kapacitu naplnit jen ze třetiny. V této zóně je Teherán a 250 menších měst a městeček. Zhruba 85 procent Íránu se přitom nachází v červené nebo v o stupeň nižší oranžové zóně.

Nynějšímu zhoršení epidemické situace předcházely dvoutýdenní oslavy perského Nového roku. Miliony lidí zamířily ke Kaspickému moři a do dalších oblíbených dovolenkových destinací. Trhy byly plné lidí nakupujících oblečení a hračky a mnoho Íránců, navzdory vládním opatřením, pořádalo doma oslavy. Nová uzávěra tak také omezuje vstup do parků, restaurací, pekáren, knihkupectví, kosmetických salonů a obchodních center.

Očkování však v zemi s 84 miliony obyvatel však postupuje pomalu. Dosud bylo v Íránu podle podle Světové zdravotnické organizace (WHO) podáno jen zhruba 200 000 dávek vakcín proti covid-19. Vakcínu Sputnik V již dostal omezený počet íránských zdravotníků.

V pondělí Írán obdržel první vakcíny z mezinárodního programu COVAX, který má garantovat, že se vakcíny dostanou i do chudších zemí. Podle agentury AP šlo o 700 000 dávek vakcíny od britsko-švédské firmy AstraZeneca z Nizozemska.

V Íránu zemřelo na koronavirus prý šestkrát víc lidí, než úřady přiznávají

V prosinci začal Írán testovat na lidech svou vlastní vakcínu proti covidu-19. Očekává se, že ji začne distribuovat na jaře. Na další vakcíně země spolupracuje s Kubou. Kromě toho počítá Írán se zhruba sedmnácti miliony dávek vakcín skrze COVAX a miliony dalších od několika zemí.

Současný prudký nárůst infikovaných v zemi má podle íránských úřadů několik důvodů. Zásadní roli ale podle nich sehrála nakažlivější britská varianta koronaviru, která se do země dostala z Iráku.

Od začátku pandemie se podle webu Our World in Data, který monitoruje vývoj pandemie ve světě, nákaza koronavirem v Íránu prokázala u zhruba 2,17 milionu lidí a 65 680 tam po nemoci covid-19 zemřelo.

ARCHIVNÍ VIDEO: Ajatolláh Chameneí zakázal vakcíny ze Západu (8. ledna 2021):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video