Ali al-Sistání

Ali al-Sistání | foto: Profimedia.cz

Iráčtí vojáci nebes zaútočili na „šíitského papeže“

  • 45
Povstalecká ofenzíva v iráckém Nadžáfu měla za cíl "šíitského papeže" Alího al-Sistáního. Útok se podařilo odrazit, ale krveprolití pokračuje. Během oslavy svátku ášúra, kdy šíité směřují do Karbaly, zahynulo už 31 poutníků.

Víkendové útoky v Nadžáfu usilovaly o život nejvyšších šíitských duchovních. Potvrdili to iráčtí představitelé. - více zde

Mezi plánovanými cíli byl i nejvyšší šíitský duchovní ajatolláh Alí al-Sistání.

Povstalce se podařilo odrazit. "Z devadesáti procent je po bitvě," potvrdil v pondělí vojenský velitel Ali Džrajví.

Během střetů zemřelo na 250 povstalců. Další stovku se podařilo zajmout. Na americké straně zahynuli v helikoptéře sestřelené u Nadžáfu dva vojáci.

Útočníci patřili k "Vojákům nebes". Skupina, kterou tvoří šíité i sunnité, podporovala duchovního Hasana al-Jamáního. Ten zemřel při bojích. Zabití šíitských kleriků mělo údajně urychlit příchod muslimského spasitele Mehdího.

Podle Valiho Nasra, který se šíity zabývá, by měla smrt al-Sistáního velký dopad. "Je jako šíitský papež. Jeho smrt rukou povstalců by měla obrovskou symbolickou hodnotu," naznačil CNN, že smrt duchovního by se neobešla bez odezvy.

Krvavá ášúra
Krveprolití v Iráku dál pokračuje. V různých částech země dochází k útokům na šíitské poutníky. Ve městě Balad Ruz, sedmdesát kilometrů severovýchodně od Bagdádu, se sebevražedný útočník odpálil před vchodem do mešity. Na místě zůstalo dvanáct mrtvých a čtyřicet zraněných.

Přímo v Bagdádu zaútočilo auto se samopalníky na autobus poutníků. Při střelbě zahynulo sedm lidí a sedm dalších bylo zraněno.

V Kanakínu, severovýchodně od Bagdádu, explodovala na silnici bomba. Podle bakubské policie zemřelo jedenáct šíitů a třicet tři bylo zraněno.

Všechny útoky na poutníky souvisí se svátkem ašura. Ašura znamená doslova "desátý" a v iráckém kalendáři označuje desátý den měsíce Muharramu, prvního měsíce islámského kalendáře.

Šíité si během ašury připomínají mučednickou smrt Husajna ibn Alího, Mohammedova vnuka, který zemřel v sedmém století v bitvě u Karbaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video