Saddám Husajn na videosnímcích z výslechu

Saddám Husajn na videosnímcích z výslechu - Snímky z videozáznamu Saddáma Husajna během výslechu zveřejnil irácký soud. (12. června 2005) | foto: Reuters

Irácký prezident: Saddáma na smrt nepošlu

  • 45
Irácký prezident Džalál Talabání by nepodepsal rozsudek smrti nad svým svrženým předchůdcem Saddámem Husajnem, i kdyby kvůli tomu měl odstoupit. Řekl to v rozhovoru pro televizní stanici Al-Arabíja. Nemůžu zradit své zásady, abych si uchoval post, dodal.

"Jakmile skončí výslechy Saddám Husajna, půjde před tribunál. Pokud nad ním bude vynesen trest smrti, nepodepíšu ho," uvedl Talabání.

"Jsem zásadový muž. Nemůžu zradit své zásady, abych si uchoval post. Pokud to bude rozpor mezi mým úřadem a mými zásadami, opustím post a ponechám si zásady," dodal irácký prezident.

Saddám byl zatčen v prosinci 2003 a čeká na soud spolu s dalšími dopadenými členy své vlády. Kromě masakru 150 šíitů v Dudžailu v roce 1982, na němž se údajně podílel, se proti němu připravuje obžaloba kvůli pronásledování šíitů a Kurdů, likvidaci politických oponentů, rozpoutání války proti Íránu a invazi do Kuvajtu.

Tento měsíc irácké vedení schválilo první tresty smrti od svržení Husajnova režimu pro tři muže odsouzené za vraždu, únos a znásilnění.

Irácký zákon požaduje, aby rozsudek trestu smrti před jeho vykonáním podepsaly vláda a prezidentská rada. Jediným, kdo verdikt nepodepsal, byl právě prezident Talabání, který ale text dovolil parafovat svým dvěma viceprezidentům.

 

Čtěte také glosu Martina Komárka

Saddám a Talabání
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video