Na Jávě obchází hlídka duchů, má donutit obyvatele k dodržování karantény

  • 8
Vesnice v Indonésii přišla s neotřelým způsobem, jak přimět obyvatele zůstat v doma a izolovat se od sousedů. Do ulic nasadila tým „duchů“, kteří mají obyvatele děsit. Dobrovolníci akci uspořádali společně s místní policií. Vybrali si k tomu folklorní postavu představující uvězněné duše mrtvých.

Skupina dobrovolníků ve vesnici Kephuh na ostrově Jáva si pro strašení místních vybrala postavu z indonéského folkloru známou jako „pocong“. Duch chodí strašit v bílém rubáši převázaném kolem krku a na nohou provazem. 

Organizátoři akce chtěli pověru použít k vyděšení místních, aby raději zůstali v bezpečí domova, protože koronavirus se po celém jihovýchodním asijském souostroví v posledních dnech rychle šíří. 

Indonéské ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že eviduje celkem 4 839 nakažených a 459 mrtvých. Nejhůře zasaženou oblastí země je nadále Jakarta, která zaznamenala dva tisíce nemocných a dvě stě mrtvých.

„Chtěli jsme být odlišní a vytvořit odrazující účinek, protože duch pocong je opravdu děsivý,“ říká jeden z dobrovolníků Anjar Pancaningtyas.

Když se však duchové začali ve vesnici na začátku dubna poprvé objevovat, vzbudili zcela opačný účinek. Zvědaví obyvatelé totiž vycházeli ven, aby si  sedící strašidla prohlédli. Organizátoři proto změnili strategii a uchýlili se ke „strašidelným hlídkám“, které procházejí celou vesnicí.

Přestože se koronavirus rozšířil už do všech čtyřiatřiceti provincií souostroví, prezident Joko Widodo zatím nechce zavést plošná opatření. Obyvatele pouze vyzval, aby dodržovali sociální izolaci a hygienu. Regionální správy proto nyní žádají vládu, aby zavedla přísnější omezení.

„Obyvatelům stále chybí povědomí o tom, jak omezit šíření nemoci covid-19. Chtějí žít dál normálně, takže je pro ně velmi obtížné dodržovat doporučení, aby zůstali raději doma,“ popsal starosta vesnice Kephuh.

Vyděšení obyvatel prostřednictvím ducha se osvědčilo také v sousední Malajsii, kde se osmatřicetiletý Muhammad Urabil Alias rozhodl zahnat domů skupinu teenagerů porušující zákaz pohybu. Na Facebook umístil fotografie, že v okolí se pohybuje strašidlo v bílém, což alespoň na chvíli zabralo. 


Video