Stále neklidný indonéský vulkán Anak Krakatoa (28.12.2018)

Stále neklidný indonéský vulkán Anak Krakatoa (28.12.2018) | foto: Reuters

Indonéská sopka Krakatoa se po erupci scvrkla, další tsunami by byla slabší

  • 27
Indonéský vulkán Krakatoa, z něhož se po nedávné erupci velká část zřítila a způsobila tak vražednou přívalovou vlnu, přišel během posledního týdne o dvě třetiny výšky a objemu. Zjistili to vědci ze satelitních snímků, napsal web BBC. Scvrknutí stále neklidné sopky znamená, že případná nová tsunami by byla slabší, uvedl list The Washington Post.

Většina z chybějící masy se podle výzkumníků sesula najednou, což vysvětluje vznik ničivé, až pětimetrové vlny tsunami, která si vyžádala stovky obětí. 

Indonéská agentura pro katastrofy potvrdila přes 400 mrtvých. Stále se pohřešuje dvacet lidí a více než čtyřicet tisíc dalších bylo nuceno opustit své domovy.

Vědci ze střediska pro vulkanologii a geologii PVMBG studovali radarové snímky ze satelitů EU Sentinel-1, německého TerraSAR-X i japonského ALOS-2. Radar má tu výhodu, že je schopen vidět zemi ve dne i v noci a dokáže proniknout mrakem. 

Badatelé zjistili, že to, co bylo kdysi 340 metrů vysokým sopečným kuželem, má nyní jen 110 metrů. Nicméně kolik hmoty sopka ztratila 22. prosince a kolik v následujících dnech není známo. Více se vědci dozvědí, až budou moci vulkán prohlédnout, což zatím z bezpečnostních důvodů není možné.

Jedna z nejobávanějších sopek světa, Krakatoa, opět vybuchla 22. prosince večer místního času. Následná tsunami poškodila stovky budov na pobřeží z obou stran Sundského průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra. 

Indonéské úřady nevyloučily, že by se přívalová vlna mohla v nějaké podobě opakovat. Obyvatele proto vyzvaly, aby zůstávali kilometr od pobřeží Sundského průlivu. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video