Indonéská policie dopadla gang, který nelegálně obchodoval s varany

  • 3
Indonéská policie dopadla skupinu, která nelegálně obchodovala s varany komodskými, největšími žijícími ještěry na světě, ale i s dalšími ohroženými zvířaty, včetně ptáků nebo divokých koček. Kvůli podezření z nedovoleného obchodování se zvěří zadržela celkem devět mužů.

O zásahu s odvoláním na policejního komisaře provincie Východní Jáva Ripta Himawana ve středu informovala agentura Reuters.

Jeden ze zadržených podle Himawana policii ve městě Surabaja řekl, že prodali více než 40 varanů komodských, každého za 500 milionů rupií (více než 800 000 korun).

„Tato zvířata jsou prodávána k využití v tradiční medicíně. Z komodských draků se mohou dělat antibiotika,“ upřesnil komisař. Vysvětlil přitom, že zvířata jsou obvykle posílána do zahraničí asijským kupcům.

Policie uvedla , že při akci proti zločineckému gangu zároveň zajistila pět varanů komodských, ale i další zvířata pocházející většinou z Východní Jávy. Šlo zejména o luskouny, divoké kočky a ptáky, jako jsou například papoušci kakadu.

Varan komodský, nebo-li komodský drak, žije na indonéských ostrovech Komodo, Rinca, Flores, Gili Dasami a Gili Motang, kde je velkou turistickou atrakcí. Největší zaznamenaný exemplář měřil 3,13 metru a vážil 166 kilogramů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: policie, Reuters, Surabaya

Video