Zdravotníci poskytují péči pacientovi nakaženému covidem v nemocnici v Mumbaji....

Zdravotníci poskytují péči pacientovi nakaženému covidem v nemocnici v Mumbaji. (26. dubna 2021) | foto: AP

Češi nesmí kvůli covidu do Indie, v zemi se kšeftuje s kyslíkem

  • 38
Česká vláda zařadila Indii na seznam zemí s extrémním rizikem. Od půlnoci jsou cesty do země zakázané, oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger. A to kvůli extrémnímu riziku šíření nových mutací koronaviru, které se v Indii šíří. Zpřísní se i podmínky návratu do Česka. V těžce zasažené Indii nyní vzkvétá černý trh s kyslíkovými lahvemi, koncentráty i léky a jejich cena prudce roste.

Indie se novým vládním zákazem zařadí k Peru, Kolumbii, Botswaně, Brazílii, Svazijsku, Jihoafrické republice, Keni, Lesothu, Malawi, Mosambiku, Tanzanii, Zambii a Zimbabwe.

Do České republiky se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v Česku. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Podle sobotních informací byli dva lidé s podezřením na takzvanou indickou mutaci koronaviru v izolaci, další rizikové kontakty pak v karanténě. Podle mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí byl případ s podezřením na indickou mutaci nahlášen v pátek 16. dubna. Arenberger řekl Právu, že mutaci přivezla zřejmě indická studentka.

Zákaz plánují všechny země EU

Podle obvykle dobře informovaného serveru Politico státy Evropské unie zakážou vstup většině cestujících z Indie, aby se v Evropě nerozšířila nakažlivá indická mutace koronaviru. Už v pátek Indii zařadila na seznam červených zemí Británie, čímž prakticky zakázala cesty z Indie. Přísnější cestovní omezení vůči Indii zavedly také Spojené státy, Kanada a Izrael.

Také italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza již v neděli oznámil zákaz vstupu do země pro všechny, kdo byli v posledních 14 dnech v Indii. Povinnou karanténu po příletu z Indie hned v pondělí zavedlo také Švýcarsko. Země tak reaguje na první případ výskytu indické mutace. Ve stejnou chvíli začal platit dočasný zákaz všech příletů z Indie také v Nizozemsku. Povinná karanténa po příletu z této asijské země platí již od soboty i ve Francii. 

Kšeftování s kyslíkem a předražené léky

Indie v posledních dnech zaznamenává rekordní přírůstky nakažených i zemřelých. Volná lůžka ve většině nemocnic v metropoli Dillí i v řadě dalších měst nejsou, a nakažení koronavirem se proto musí léčit doma. To je však obrovský problém, právě i kvůli čilému obchodu s kyslíkem a léky.

Anšu Prijaová strávila sháněním kyslíkové láhve pro svého tchána celou neděli. V Dillí ani na jejím předměstí Noida se jí nemocniční lůžko nepodařilo najít a ani při hledání kyslíku v obchodech nebyla úspěšná. 

Nakonec se Prijaová musela obrátit na černý trh, kde za kyslíkovou láhev stojící běžně 6 000 rupií (v přepočtu 1 700 korun) zaplatila 50 000 rupií (v přepočtu 14 300 korun). 

Nyní má velké potíže s dýcháním také tchyně Prijaové. Ta si o ni dělá velké starosti, obává se, že další kyslíkovou láhev z černého trhu si už nebude moci dovolit. I BBC volala několika dodavatelům kyslíku a většina podle stanice žádala minimálně desetkrát vyšší cenu, než je běžná.

Anudž Tivárí rovněž marně sháněl místo v nemocnici pro bratra nakaženého koronavirem a nakonec najal domů zdravotní sestru. Kromě toho zaplatil obrovskou částku za koupi kyslíkového koncentrátoru, tedy přístroje, který dokáže extrahovat kyslík ze vzduchu.

Na radu lékaře také (na černém trhu) opatřil lék remdesivir, který lékaři v Indii u pacientů s těžkými příznaky nemoci covid-19 často využívají. Stav bratra Tivárího je nyní kritický a podle ošetřujícího lékaře bude co nejdříve potřebovat do nemocnice, kde by mu remdesivir podali.

Indie se propadla do covidového pekla. Lidé umírají i kvůli výpadkům kyslíku

Velká poptávka je v Indii i po přípravku tocilizumab. Ten se obvykle používá k léčbě artritidy, ale podle studií může zlepšit stav pacienta s těžkými příznaky covidu tak, aby nemusel být připojen na ventilátor. 

Lék běžně stojí kolem 32 480 rupií (přibližně 9 300 korun) za ampuli obsahující 400 mg látky, Kamal Kumár ovšem za jednu dávku pro svého otce zaplatil 250 000 rupií (71 000 korun). 

Indie znovu hlásí rekordní počty nakažených

„Spousta lidí si nemůže dovolit ani původní cenu léku, natož pak tu na černém trhu,“ řekl zdravotnický expert Ánand Bhan. „Vláda měla novou vlnu koronaviru očekávat a připravit se na ni. Takhle jsou lidé ponecháni svému osudu,“ dodal.

V Indii jsou krematoria plná. Spaluje se, kde to jde

Na černém trhu jsou nabízeny i falešné léky. BBC se s pochybami obrátila na obchodníka, který nabízel remdesivir vyrobený firmou, jež není na seznamu společností s licencí k výrobě tohoto léku v Indii. Na krabičce bylo navíc množství pravopisných chyb. Prodejce však tvrdil, že se „stoprocentně jedná o originál“.

Indie, která má zhruba 1,3 miliardy obyvatel, za uplynulých 24 hodin zaznamenala 352 991 nových případů koronavirové nákazy, v zemi se navíc jen málo testuje. Bilance lidí, kteří po nemoci covid-19 v Indii zemřeli, se přes noc zvýšila o 2 812.

Twitter blokuje kritiku

Nejnověji nařídila indická vláda společnosti Twitter, aby odstraňovala příspěvky, které kritizují postup úřadů při řešení koronavirové krize. To v zemi vyvolalo vlnu rozhořčení, píše BBC.

Twitter potvrdil, že některé materiály v Indii zablokoval. O jaké příspěvky se jednalo, už neupřesnil, podle mediálních zpráv ale mezi nimi byl tweet jednoho z ministrů státu Západní Bengálsko, který přímou odpovědnost za katastrofální situaci připsal premiérovi Naréndrovi Módímu.

Smazán byl údajně také příspěvek jistého herce, který upozornil na to, že premiér Módí v poslední době navzdory rychlému šíření nemoci covid-19 pořádal masové předvolební mítinky. „Vládě připadá jednodušší mazat tweety než zajistit kyslík,“ komentoval zásah úřadů další z diskutérů.

Při poruše generátoru kyslíku zemřelo v Indii 22 pacientů: 

21. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video