Členové posádky aerolinek Air India mají po každém oznámení cestujícím zvolat:...

Členové posádky aerolinek Air India mají po každém oznámení cestujícím zvolat: „Sláva Indii!“ | foto: Profimedia.cz

Sláva Indii! Letušky aerolinek Air India mají před pasažéry velebit vlast

  • 11
Indické státní aerolinky Air India přikázaly svým letuškám a stevardům, aby po každém oznámení k pasažérům zaníceně zvolali „sláva vlasti“. Nacionalistický pokyn přichází v době, kdy doznívá spor mezi Indií a jejím pákistánským sousedem. V zemi se také blíží volby. Kromě pochvalných reakcí nařízení sklidilo také posměch.

„S okamžitou platností jsou všichni povinni oznamovat ‚Džaj Hínd‘ na konci každého oznámení,“ uvedl operační ředitel aerolinek Amítabh Singh v interním dopise, který okamžitě obletěl sociální sítě. Provolání, které v překladu znamená „sláva vlasti“, by podle něj mělo přijít „po krátké pauze a s velkým zanícením“.

Pákistán propustil indického pilota, podle premiéra je to mírové gesto

Zatímco někteří podle rozhlasové stanice NPR uvítali loajalitu společnosti, další se začali bavit představou, jak bude nové nařízení vypadat v praxi. „Drazí cestující, náš let je o deset hodin opožděn. Sláva vlasti!“ napsal na Twitteru indický novinář Krišna Murthy. 

„Dámy a pánové, prolétáme turbulencemi. Prosím zapněte si bezpečnostní pásy, sláva vlasti! Prosím nepoužívejte nyní toalety, sláva vlasti! Posádka letadla se připraví na přistání, sláva vlasti! Omlouváme se za zpoždění při odletu, sláva vlasti!“ píše zase jistý Dhrúv Rasí‏.

Další twitterový uživatel Joy pak navrhuje, že by se pokyn měl týkat i cestujících, kteří by měli provolávat slávu Indii kdykoliv, kdy budou chtít vodu nebo když se bude podávat jídlo. „Také dveře toalety by se měly otevřít jen tehdy, když někdo třikrát řekne Džaj Hínd,“ dodává.

Podle BBC pak mnozí připomínají nelichotivý stav, ve kterém se letecká společnost nachází. Zadlužená firma už více než deset let nebyla v zisku a když se indická vláda rozhodla prodat svůj podíl, nikdo se nepřihlásil. „Jsem si jistý, že s tímto novým krokem bude Air India brzy zase vydělávat. Sláva vlasti!“ rýpl si ředitel indické společnosti RPG Enterprises Harš Goenka‏.

Mluvčí Air India pro agenturu AFP uvedl, že nařízení pochází už z roku 2017 a nyní ho společnost zaměstnancům jen připomněla, protože v poslední době nastoupili noví. 

Připomínka však přichází zrovna v době, kdy v Indii doznívá napětí kolem střetů v neklidném Kašmíru a diplomatických přestřelek se sousedním Pákistánem

Spory podle agentury mezi Indy vyvolaly vlnu nacionalismu, kterou Indie podobnými kroky podporuje. V zemi se totiž blíží parlamentní volby, které by se měly konat v dubnu. „Nepřekvapuje (mě), že s volbami za rohem neušetřila zábava s patriotismem ani nebesa,“ říká předsedkyně Demokratické strany obyvatel Džammú a Kašmíru Mehbúba Muftíová.

04.března 2019 v 16:29, příspěvek archivován: 06.března 2019 v 10:51

Dear passengers, our flight is delayed by 10 hours. #JaiHind Please don't be rude to us sir. #JaiHind #AirIndia https://t.co/kKA63DP9Ev


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video