Vlajka Islámského státu. Ilustrační foto.

Vlajka Islámského státu. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Islámský stát vyzval ke krvavé pomstě za masakr muslimů na Novém Zélandu

  • 653
Islámský stát (IS) vyzval svoje stoupence ke krvavé odvetě za páteční masakr muslimů na Novém Zélandu. Mluvčí organizace abú Hasan Muhádžir to oznámil v 44minutové audionahrávce zveřejněné na internetu. Podle webu listu The New York Times (NYT) prolomil tak Muhádžir půlroční mlčení.

„Scény masakru ve dvou mešitách by měly probudit ty, kteří byli obalamuceni, a měly by podnítit příznivce chalífátu, aby pomstili svoje náboženství,“ prohlásil Muhádžir, který se údajně nachází syrském Baghúzu, což je poslední bašta IS před úplnou vojenskou porážkou této extremistické organizace.

Mluvčí IS, který používá smyšlené jméno a jeho skutečnou totožnost nikdo pořádně nezná, označil incident v novozélandském městě Christchurch za součást bojové kampaně proti Islámskému státu. „Tady je Baghúz v Sýrii, kde jsou muslimové upalováni k smrti a jsou bombardováni všemi známými a neznámými zbraněmi hromadného ničení,“ tvrdil podle NYT.

Podle koalice bojující proti IS jsou v Baghúzu v podstatě už jen bojovníci IS a jejich rodiny. Většina jeho civilních obyvatel, kteří nemají s IS co do činění z města již podle všeho uprchla.

Přestože stojí IS před porážkou, podle odborníků představuje nadále nebezpečí vzhledem k sympatiím, kterým se mu dostává od islámských extremistů všude po světě. Nebezpeční jsou obzvláště takzvaní osamělí vlci, kteří se jen někdy pro trestnou činnost či vyjadřování extremistických názorů dostávají do hledáčku bezpečnostních složek.

Z pátečního povraždění 50 lidí a zranění dalších pěti desítek je viněn  osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který útok také nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu. Střelec se přihlásil k zastáncům bělošské nadřazenosti a k ostrým kritikům přistěhovalectví.

Australská justice nyní zvažuje, zda Tarranta vůbec obvinit z terorismu, a to z obav, aby mu neposkytla v rámci obhajoby prostor k prezentaci svého přesvědčení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video