Americký architekt Ieoh Ming Pei zemřel v úctyhodném věku 102 let. (17. května...

Americký architekt Ieoh Ming Pei zemřel v úctyhodném věku 102 let. (17. května 2019) | foto: ČTK

Zemřel tvůrce slavné pyramidy v Louvru. Architektovi Peiovi bylo 102 let

  • 32
Vyznavač strohých geometrických linií, oceli a skla navrhl pyramidu v Louvru na objednávku francouzského prezidenta Françoise Mitterranda před třiceti lety. Stavba, která zastřešuje podzemní vestibul do pařížského muzea, se otevřela v roce 1989 k dvoustému výročí Francouzské revoluce. Americký architekt Ieoh Ming Pei zemřel v úctyhodném věku 102 let.

O úmrtí nositele prestižní Pritzkerovy ceny informoval ve čtvrtek jeho syn. Architekt navrhl i další známé budovy včetně Čínské banky v Hongkongu či východního křídla Národní galerie ve Washingtonu.

Pei se narodil v Kantonu jako syn známého bankéře. Vyrostl v Šanghaji, v 18 letech se přestěhoval do USA, kde studoval architekturu na Pensylvánské univerzitě, titul bakaláře architektury pak získal v roce 1940 na prestižním Massachusettském technickém institutu (MIT).  Svůj první ateliér si založil v New Yorku v roce 1955 a ihned od počátku se mu povedlo získávat velké zakázky.

Vyznavač strohých geometrických linií a kombinace betonu, oceli a skla navrhoval mrakodrapy i budovy univerzit či muzeí. K jeho slavným budovám patří hotel Four Seasons na 57. ulici v New Yorku, knihovna Johna F. Kennedyho v Bostonu, Rokenrolová síň slávy v Clevelandu nebo Národním centrem atmosférického výzkumu v Coloradu. Mezi jeho poslední práce patří třeba Muzeum moderního umění v Lucemburku (Mudam), Muzeum islámského umění v katarském Dauhá nebo Vědecké středisko v Macau.

Peiova nejslavnější stavba, pyramida v Louvru, stojí sice pouhých třicet let, ale už je opředena spoustou legend. Zasloužil se o ně také americký spisoval Dan Brown, který pod skleněnou stavbu ukryl sarkofág s pozůstatky Marie Magdaleny.

V dubnu 2019 připomněla obří papírová koláž 30. výročí pyramidy:

2. dubna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video