I Kerryho babička je z Moravy

  • 40
Americký demokratický senátor John Kerry, který v primárkách úspěšně bojuje o kandidaturu na křeslo prezidenta, má vzdálené česko-židovské kořeny především na Moravě a příbuzného, rovněž politika, ve Vídni. Informovala o tom v neděli Česká televize.

Podle ČT Kerryho babička Ida Löweová nepochází z Maďarska, jak se původně uvádělo, ale v Budapešti se pouze narodila, když tam její otec Siegfried Löwe, původem z Moravy, v letech 1872 až 1883 pracoval jako obchodní agent.

Později se jeho rodina přestěhovala do Vídně. Před odchodem do Maďarska Siegfried Löwe bydlel s Josefinou Löweovou v ulici Bäckergasse 8, později 116. Tato ulice je dnes přejmenována na Pekařskou.

Dva ze čtyř sourozenců Idy Löweové - Ottu a Jenny - zatklo gestapo v jejich bytě ve Vídni a 13. 8. 1942 je deportovalo do Terezína. Otto zemřel 29. 6. 1943 v Terezíně, Jenny v koncentračním táboře Treblinka v Polsku.

Rovněž rodiče Kerryho dědečka z otcovy strany, který odešel do Spojených států v roce 1905, pocházejí z Česka. Otec Benedik Kohn, sládek hornobenešovského pivovaru, stejně jako matka Mathilde Fränkelová jsou ze Slezska. Narodily se jim tři děti: Ida, Otto a Fritz (děd J. Kerryho).

Otto Kerry, tedy prastrýc Johna Kerryho, důstojník rakouské armády, rozený také jako Kohn, si stejně jako Fritz nechal změnit jméno na Kerry a nechal se pokřtít. Jak MF DNES řekla redaktorka ČT Hana Scharffová, důvodem ke změně jména byl s největší pravděpodobností asimilační tlak, který oba bratři pocítili po odchodu do Vídně, kde už začátkem 20. století panovaly velmi silné antisemitské nálady.

Kerryho dědeček a otec Richarda Kerryho se ve Spojených státech stal úspěšným společníkem nejmenované továrny na výrobu bot. V roce 1921 za nejasných okolností spáchal sebevraždu.

Kerryho příbuzný ve Vídni je politik z SPÖ
Ve Vídni dnes rovněž žijí i senátorovi příbuzní, kteří jsou nyní kvůli Kerryho úspěchu v primárkách pod velkým tlakem médií. Manfred Kerry, zhruba třicetiletý místostarosta z osmého vídeňského obvodu Josefstadt, má s Johnem Kerrym společného předka, tím je Benedik Kohn.

Pravnuk Otty Kerryho patří k sociálním demokratům SPÖ a je z podobného politického zaměření nadšen. Je rád, že John Kerry je demokrat a že se může ztotožnit s jeho politikou. Je s ním zajedno: americký prezident George Bush musí odstoupit.

Na druhou stranu však příbuzní ve Vídni nijak vítězství Johna Kerryho neprožívají. Podle Manfreda Kerryho si pouze s rodinou ve Spojených státech posílají blahopřejné dopisy, ale nikdy se osobně nesetkali. Místostarosta osmého vídeňského obvodu nyní Johnu Kerrymu poslal dopis, v němž píše, že "mu v prezidentské kampani drží palce".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video