Vrtulník povstaleckých jemenských Húsiů přelétá nad nákladní lodí Galaxy Leader...

Vrtulník povstaleckých jemenských Húsiů přelétá nad nákladní lodí Galaxy Leader v Rudém moři. (20. listopadu 2023) | foto: Reuters

Napadnete-li Jemen, zaútočíme na americké lodě raketami, vyhrožují Húsiové

  • 101
Povstalečtí jemenští Húsíové ve středu pohrozili, že začnou střílet raketami do amerických válečných lodích v Rudém moři, pokud se Washington bude angažovat do jejich záležitostí nebo zaútočí na Jemen. Informaci vůdce povstalců Abdal Málik Húsí. Apeloval na ostatní státy, aby se nepřipojovali k mezinárodní iniciativě USA, která má chránit lodě plující v Rudém moři.

Íránem podporovaní šíitští povstalci Húsíové, kteří kontrolují rozsáhlé části Jemenu včetně hlavního města a velkou část pobřeží Rudého moře, v posledních dnech opakovaně útočí na obchodní lodě v oblasti úžiny Báb al-Mandab, údajně v rámci kampaně na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.

Jejich aktivity přiměly řadu významných světových lodních dopravců omezit svůj provoz v Rudém moři.

Spojené státy, Evropská unie, NATO a řada dalších zemí včetně Japonska, Austrálie, Jižní Koreje ale i vlády v Jemenu v úterý vydaly společné prohlášení, v němž útoky Húsíů odsoudily jako zásahy do plavebních práv a svobod.

Zásah je zbytečný, neustoupíme, vzkazují Američanům útočníci z Rudého moře

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell na síti X ve středu oznámil, že EU v rámci mandátu své námořní operace EUNAVFOR Atlanta „zintenzivní sdílení zpravodajských informací“ a „zvýší námořní přítomnost“ v Rudém moři.

„Jde o názornou ukázku toho, že EU plní roli zajišťovatele námořní bezpečnosti. Za našimi slovy jsou činy,“ napsal šéf unijní diplomacie. Členské státy se na akci podle Borrella rozhodly na dnešním mimořádném zasedání politického a bezpečnostního výboru.

Člen húsíjské nejvyšší politické rady Muhammad Alí Húsí přesto prohlásil, že skupina útoky nepřeruší, dokud Izrael neukončí válečnou kampaň proti hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

„I kdyby USA uspěly v mobilizaci celého světa, naše vojenské operace neustanou, nehledě na oběti, které budeme muset přinést,“ uvedli povstalci.

21. listopadu 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video