Zničený dům

Zničený dům - Hurikán Dennis zničil dům v kubánské provincii Granma. (9. července 2005) | foto: Reuters

Hurikán Dennis zabil v Karibiku 30 lidí

  • 27
Hurikán Dennis zabíjel v Karibiku. Na Kubě zemřelo deset lidí, na Haiti 22. Kubánské úřady před smrští evakuovaly 600 tisíc lidí. Vítr dosahuje rychlosti 180 kilometrů v hodině. Na příchod hurikánu se nyní chystá Florida.

Nad Kubou hurikán zeslábl. Odborníci mu nyní přisuzují druhý stupeň na pětistupňové škále. V Kubánské metropoli Havaně přesto hurikán trhal ze země stromy. Dvoumilionové město zůstalo bez elektřiny.

Kubánské úřady před příchodem hurikánu evakuovaly z různých částí země přes 600 tisíc lidí. Bez rázných opatření by byl počet obětí ještě vyšší.

Kubánský prezident Fidel Castro řekl, že většina z deseti obětí zahynula v domech, které spadly v pobřežních městech v provincii Granma. Mezi oběťmi je podle Castra i osmnáct dní staré dítě.

Kubánský vůdce nazval hurikán "ďábelskou silou". Při příchodu nad Kubu dosahovaly větry hurikány rychlosti 240 kilometrů za hodinu.

Před Kubou řádil hurikán Dennis na Haiti. Tam zemřelo 22 lidí. Patnáct z nich zahynulo, když rozvodněná řeka strhla most.

Podle amerického Národního centra pro hurikány je Dennis nejsilnějším hurikánem,, který byl kdy zaznamenán v tak časné roční době. Očekává se, že nad vodní hladinou opět zesílí a pak zamíří k pobřeží americké Floridy.

Tamní úřady už připravují evakuaci. Domovy by mělo opustit až sedm set tisíc lidí. Dalších půl milionu lidí možná bude muset opustit pobřežní oblasti státu Alabama.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video