Jižní stranu hraniční zdi mezi USA a Mexikem zdobí portréty několika lidí,...

Jižní stranu hraniční zdi mezi USA a Mexikem zdobí portréty několika lidí, kteří byli v dospělosti vyhoštěni ze Spojených států, protože tam v dětství přišli nelegálně (11. srpna 2019) | foto: AP

Zeď mezi USA a Mexikem ozdobily portréty vyhoštěných migrantů

  • 76
Jižní stranu hraniční zdi mezi USA a Mexikem od konce týdne zdobí portréty několika lidí, kteří byli v dospělosti vyhoštěni ze Spojených států, protože tam v dětství přišli nelegálně. K malbám jsou připojeny tzv. QR kódy, které návštěvníky odkazují na webovou stránku s příběhy těchto přistěhovalců.

Na hraniční zdi postavené z železných tyčí je obličej deportovaného veterána americké armády i tváře dvou vyhoštěných matek, jejichž děti se narodily v USA.

Také je zde vyobrazen muž, jemuž by právo na pobyt ve Spojených státech zajistilo opatření z éry exprezidenta Baracka Obamy, byl však deportován necelý rok předtím, než program chránící dětské nelegální imigranty v roce 2012 nabyl účinnosti.

V novém projektu se mísí bohatá mexická tradice nástěnné malby a jistá tradice „interaktivního či performativního“ umění spojeného s hraniční zdí, píše agentura AP. Odkazuje tím mimo jiné na událost z konce července, kdy umělci na hraniční bariéru namontovali tři růžové houpačky, které mohli společně používat lidé z obou stran.

Strůjcem nejnovější instalace je 28letá Lizbeth De La Cruz Santanaová, která se narodila v Kalifornii jakožto dcera přistěhovalce, který do USA přišel nelegálně.

Interaktivní série portrétů je součástí její dizertační práce na univerzitě v kalifornském Davisu. Většinu malování však obstarali samotní vyhoštění přistěhovalci, a to pod vedením 32letého umělce Maura Carrery.

Pro Carreru má podle AP projekt rovněž velký osobní význam, neboť jde o mexického rodáka, který se do USA dostal nelegálně jako nemluvně, nakonec se mu však podařilo získat povolení k pobytu. „Mám pocit, že jsem přímo uprostřed téhle debaty,“ řekl Carrera. Cílem projektu je podle něj „zviditelnit lidi, kteří jsou na pozadí politiky“.

Roky nejistoty

Osud přistěhovalců, kteří do Spojených států přišli nelegálně v dětském věku, je poslední dva roky předmětem živé polemiky. Americký prezident Donald Trump v roce 2017 oznámil, že Obamův program na jejich ochranu, známý pod zkratkou DACA, zruší.

Několik soudů ale Trumpovo rozhodnutí zablokovalo a tahanice se pak dostala až nejvyššímu soudu. Ten ale v lednu odmítl o zrušení ochrany pro „snílky“ jednat a program DACA, z něhož těží 700 tisíc až 800 tisíc lidí, tak platí nadále.

Na konci července postavil architekt přímo ve zdi houpačky:

31. července 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video