(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Kouřil

V Alpách zabil blesk mladého turistu, který se schovával pod stromem

  • 5
Při túře v bavorských Alpách přišel v pondělí o život mladý německý turista. Podle serveru Spiegel Online ho zasáhl blesk. Jeho kamarád skončil v nemocnici s vážnými zraněními.

Dvaadvacetiletého muže z Mnichova a jeho o rok staršího kamaráda překvapila bouřka v pondělí odpoledne v horách nedaleko německo-rakouské hranice.

O úderu bleskem panují mýty. Lákají je i nižší místa, zabíjet může i doma

Před bouřkou se schovávali pod smrkem a do něj udeřil blesk. Mladší muž na následky zranění zemřel, jeho kamarád je v nemocnici. Podle policie není v ohrožení života. 

Loni v červnu při přívalových deštích na pražském Střížkově zasáhl blesk ženu, která později zemřela v nemocnici. Podle mluvčího záchranářů Ondřeje Fraňka je něco takového v Praze velká rarita. 

„Za třiadvacet let ve službě si nic takového nepamatuji,“ řekl s tím, že častější jsou zásahy bleskem mimo města. „Obvyklá místa jsou hory, skály v přírodě, kde nejsou okolo vysoké stavby, hromosvody, stožáry, antény, trolejové vedení a podobně,“ podotkl. Podobný případ se stal také loni v červenci v Třinci, kde blesk zasáhl patnáctiletého chlapce.

Nebezpečí blesků se nevyhýbá ani zvířatům, před dvěma lety takto zemřelo přes tři sta sobů v norském přírodním parku Hardangervidda. Nezvykle vysokou bilanci mrtvých zvířat si odborníci vysvětlují tím, že sobi ve stádu stávají těsně u sebe.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video