Ministr vnitra Horst Seehofer se zdraví s účastnicí konference o islámu v Berlíně. (28.11.2018) | foto: AP

Končící ministr vnitra Seehofer otočil. Muslimové k Německu patří, řekl

  • 234
O tom, že muslimové do Německa patří, je přesvědčen spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Řekl to ve středu v Berlíně na začátku jednání zástupců německé vlády s představiteli místních muslimů. V minulosti přitom hovořil o tom, že k zemi islám nepatří.

Seehofer také zdůraznil, že trestné činy, kterých se dopustí jednotlivci, není možné přičítat celé skupině lidí.

„Muslimové patří k Německu. Muslimové mají samozřejmě stejná práva a stejné povinnosti jako všichni občané této země, o tom nemůže být pochyb,“ uvedl ministr vnitra na začátek čtvrté konference o islámu.

Stejně svůj postoj k náboženství, k němuž se ve spolkové republice hlásí kolem pěti milionů lidí, podle svých slov nedávno vysvětloval i muslimské rodině, která se údajně nejprve zhrozila, když ho viděla na dni otevřených dveří německé vlády.

Důvodem bylo Seehoferovo březnové vyjádření o tom, že islám nepatří k Německu, které mnohým připomnělo rétoriku protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a které jasně odmítla i kancléřka Angela Merkelová (více v článku Přijmout běžence bylo správné, prohlásila Merkelová).

Ve středu devětašedesátiletý politik hovořil výrazně vstřícněji. Vyjádřil třeba přesvědčení, že je nutné se na muslimy v Německu dívat diferencovaněji, než je běžné.

„Příliš rychle bývají integrační problémy nebo konflikty v soužití s novými přistěhovalci přičítány islámu jako celku. Také těžké zločiny, kterých se dopustili jednotliví přistěhovalci, se zčásti tematizují velmi nediferencovaně,“ poznamenal.

Ve svém projevu zároveň zdůraznil to, že muslimové v Německu, tak jako všichni ostatní, by se měli se zemí identifikovat. Musí respektovat způsob života v Německu a ústavní rámec spolkové republiky.

Seehofer je také přesvědčen o tom, že by němečtí muslimové měli do svých rukou vzít financování náboženských institucí v Německu i vzdělávání imámů, aby na ně neměly tak velký vliv zahraniční instituce.

Už v roce 2016 Seehofer odmítal fráze Merkelové o zvládnutí krize:

30. července 2016

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video