ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Průlom v léčbě AIDS. Vědcům se poprvé podařilo zničit HIV u nakažených myší

  • 45
Je to vůbec poprvé, co se vědcům podařilo něco takového. Zcela vyléčit infikovaný organismus, a to u pokusných myší. Je to nadobyčej nadějná zpráva na cestě k vymýcení jedné z nejobávanějších nemocí světa, i když využití léčby u člověka je ještě hodně vzdálené.

Současná léčba HIV využívá antiretrovirovou terapii, která potlačuje množení viru, ale nevyloučí jej z těla. Antiretrovirová terapie pacienta nevyléčí a vyžaduje celoživotní užívání. 

HIV, bod zlomu. Růst počtu nakažených se v Česku zastavil

Nyní se vědcům povedlo něco nevídaného, upozorňuje portál časopisu Nature. Genetickou léčbu na bázi CRISPR zkombinovali s technikou nazvanou LASER ART, která umožňuje pomalejší uvolňování léčiv. Retrovirové léky jsou tak umístěny do nanokrystalů, které se dostávají do tkání a jsou v buňkách pacienta týdny.

„Nyní máme jasný cíl. Budeme v průběhu roku postupovat k pokusům s primáty a poté s klinickými studiemi s lidmi,“ řekl spoluautor studie Kamel Khalili podle serveru CBS News

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video