(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Texasana uštkla uříznutá hadí hlava, zachránilo ho 26 dávek protijedu

  • 55
Muže z Texasu uštkla hadí hlava, přestože už byla nějakou dobu oddělená od těla. Chřestýš se Texasanovi pomstil kousnutím za to, že ho přesekl na dvě části. Posmrtná hadí odveta byla překvapivě účinná. Aby muži z Texasu lékaři zachránili život, museli mu podat nezvykle velké množství protijedu – celkem šestadvacet dávek.

Podle BBC mužova partnerka Jennifer Sutcliffeová uvedla, že její manžel spatřil před domem asi metr a čtvrt dlouhého chřestýše a rozhodl se ho zabít. Když se pokoušel odstranit useknutou hlavu ze zahrady, pozůstatek hada ho nečekaně kousl. Při převozu do nemocnice postihly muže tak silné záchvaty, že pro něj musela doletět helikoptéra.

Muž má více než týden po otravě oslabenou funkci ledvin, ale nachází se ve stabilizovaném stavu.

„Svým způsobem se jedná o typickou chybu. Lidé si často neuvědomují, že plazi jsou na rozdíl od savců stavění jinak,“ řekla pro server Gizmodo doktorka Leslie Boyerová z Institutu VIPER Univerzity v Arizoně. “Po přeseknutí zůstávají jejich životní funkce aktivní ještě poměrně dlouhou dobu, a to včetně jedových žláz, “ dodala. Sama zná případy, kdy hadí hlava kousala i dvanáct hodin po odseknutí.  

Podle Boyerové je přeseknutí hada jedním z nejhorších řešení, jak se zachovat. „Je to kruté vůči zvířeti a navíc se člověk zbytečně vystavuje riziku uštknutí,“ upozorňuje.

V podobné situaci specialistka lidem doporučuje, aby přivolali odborníky, případně z místa odešli. Zabít zvíře by měla být až poslední možnost. Lidé by k ní při setkání s hadem měli sáhnout až v případě bezprostředního ohrožení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Texas, Arizona

Video