Africká Guinea zažívá pokus o převrat. Armáda tvrdí, že zajala prezidenta

  • 35
Vzbouřenci z řad speciálních jednotek v západoafrické Guineji tvrdí, že zajali prezidenta Alphu Condého, pozastavili platnost ústavy, rozpustili všechny instituce a uzavřeli pozemní a vzdušné hranice. Armáda kontroluje vládní čtvrť a nařídila občanům metropole Konakry, aby nevycházeli. Vláda tvrdí, že se útok na prezidentský palác podařilo odrazit.

Jediný most spojující pevninu s poloostrovem Kaloum, kde sídlí většina ministerstev i guinejský prezident, odřízla armáda. Těžce ozbrojení vojáci hlídají palác a ulice se na jejich příkaz vylidnily. Armádní konvoje údajně zamířily také k centrální bance a nedalekému přístavu.

Agentura Reuters uvádí nejméně dva zraněné, objevila se také zatím nepotvrzená zpráva hovořící o jednom mrtvém vojákovi. „Vidím skupinu vojáků mířících k sídlu prezidenta. Hodně se střílelo,“ popisuje svědek Ousmane Camara.

Za vzpourou je podle zdrojů agentury Reuters elitní jednotka, které velí bývalý příslušník francouzských legií Mamady Doumbouya. Doumbouya a jeho muži podle zahraničních agentur převzali kontrolu nad státní televizí a přerušili obvyklý program.

„Je povinností vojáka zachránit zemi,“ uvedli pučisté v prohlášení slibujícím obnovit demokracii v zemi. „Personalizace politického života skončila. Politiku napříště už nesvěříme jednomu muži, svěříme ji lidu,“ slíbil Doumbouya.

Guinejský prezident, třiaosmdesátiletý Alpha Condé, je údajně v pořádku. Na sociálních sítích už nicméně kolují fotografie a videa, podle kterých ho armáda zajala. Ministerstvo obrany však podle agentury AFP tvrdí, že se útok na palác podařilo odrazit a že pokračují „rozsáhlé bezpečnostní operace k obnovení pořádku a míru“.

„Došlo k tomu týden poté, co parlament hlasoval pro zvětšení rozpočtu prezidenta a poslanců, zatímco u bezpečnostních složek, jako je policie a armáda, se rozpočet podstatně zmenšil,“ říká zpravodaj Al-Džazíry Nicolas Haque.

Condé se minulý rok navzdory protestům stal potřetí prezidentem, a to díky nové ústavě, která zrušila limit maximálně dvou mandátů. K moci se dostal v roce 2010 jako vůbec první demokraticky zvolený guinejský prezident od chvíle, kdy země v roce 1958 získala nezávislost na Francii.

Mnozí viděli v jeho zvolení nový start po desetiletích zkorumpovaných autoritářských vlád. Prezidentovi odpůrci si naopak myslí, že se mu nepodařilo zlepšit životy téměr 13 milionů obyvatel země, z nichž většina žije v chudobě, navzdory nerostnému bohatství země.

Prezident v roce 2011 přežil pokus o atentát poté, co ozbrojenci v noci obklíčili jeho dům a zasáhli raketami jeho ložnici. Střely zabily jednoho z jeho osobních strážců.

Podle tohoto zatím nepotvrzeného videa armáda zajala prezidenta, zrušila platnost ústavy a zavřela hranice:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Guinea, vojsko, Palác

Video