Gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili. | foto: Reuters

Gruzie přerušuje diplomatické styky s Ruskem, zůstane jen konzulát

  • 131
Gruzie přikročila k přerušení diplomatických styků s Ruskem. Obě země ale zachovají konzulární vztahy. Gruzie tak podle očekávání reaguje na úterní rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost dvou separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

Důvodem je podle Gruzie pokračující přítomnost ruských vojsk na jejím území, která je v rozporu s ruskými sliby i s dohodou o příměří. Informoval o tom náměstek gruzínské ministryně zahraničí Grigola Vašadze.

V reakci na to bude muset Rusko uzavřít své velvyslanectví v Tbilisi, uvedl vzápětí nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

Oficiálně Moskva reagovala krátce na to prohlášením, v němž vyjádřila nad gruzínským rozhodnutím politování. "Litujeme tohoto kroku gruzínské strany, nebude to ku prospěchu našich dvoustranných vztahů," řekl mluvčí úřadu Andrej Něstěrenko.

Přerušení vztahů s Gruzií si podle jeho slov Moskva nevybrala a veškerá odpovědnost tak padá na Tbilisi. "Ani Gruzie v Rusku, ani Rusko v Gruzii napříště nebudou mít taková diplomatická zastoupení (velvyslanectví), která provádějí politickou práci," řekl Vašadze v Tbilisi médiím.

Otevřený bude pouze konzulát
"Zachováme pouze konzulární oddělení, protože podle vídeňské konvence přerušení diplomatických vztahů automaticky neznamená přerušení konzulárních vztahů. Vzhledem k velkému počtu Gruzínců žijících v Rusku a Rusů žijících v Gruzii bude nezbytné řešit humanitární otázky, proto konzulát Gruzie v Rusku a konzulát Ruska v Gruzii budou pokračovat v práci," dodal gruzínský diplomat.

Gruzínští diplomaté by měli být z Moskvy stažení v sobotu. Podle agentury ITAR-TASS čekají na instrukce z Tbilisi. "Čekáme na oficiální dokumenty z gruzínského ministerstva zahraničí o přerušení diplomatických vztahů s Ruskem. Zatím jsme je nedostali," řekl nejmenovaný pracovník gruzínské ambasády v Moskvě.

Zrušení vztahů chtěli poslanci
Poslat diplomatické vztahy s Ruskem k ledu požadovali poslanci už tento týden. V jednomyslně schválené rezoluci se shodli, že je to patřičná reakce na úterní rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost dvou separatistických gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie. - čtěte Gruzínští poslanci žádají přerušení diplomatických styků s Ruskem

Gruzie ve středu stáhla většinu personálu ze svého velvyslanectví v Moskvě a v ruské metropoli nechala jen dva diplomaty.

Velvyslance Tbilisi odvolalo už v červenci v reakci na přiznání Ruska, že jeho bojové letouny přelétaly nad gruzínským územím.

Ozbrojený konflikt v Gruzii začal v prvním srpnovém týdnu. Po uzavření příměří došlo k uznání separatistických uznání Ruskem, s čímž Západ nesouhlasí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video