Obyvatelé Grónska v tradičním oděvu

Obyvatelé Grónska v tradičním oděvu | foto: Profimedia.cz

Grónsko oslavuje, udělalo významný krok k nezávislosti na Dánsku

  • 6
V Grónsku, které je součástí Dánského království, vstoupil v platnost zákon poskytující ostrovu širší autonomii. Obyvatelé ho schválili v referendu loňského roku, kdy se pro něj vyslovilo více než 75 procent hlasujících.

Gróňané postupně začnou přebírat kontrolu nad dalšími sférami veřejného života, jež doposud spadaly pod dánské pravomoci - nad soudnictvím, vězeňstvím a především přírodními zdroji.

Grónština se stane vedle dánštiny oficiálním jazykem. Zákon o širší samosprávě také Grónsku přizná větší poradní hlas v zahraniční politice Dánského království a zakotví potenciální možnost definitivně se od Dánska odtrhnout.

U příležitosti přechodu od takzvané domácí vlády k samostatné vládě se dnes, v den grónského státního svátku, budou po celém Grónsku konat slavnosti. Té největší, v grónském hlavním městě Nuuku, se zúčastní i dánská královna Margrethe II. a předseda dánské vlády Lars Lokke Rasmussen, islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson a velvyslanci světových velmocí v Grónsku.

Kontrola přírodních zdrojů, na které je ostrov bohatý, by měla podle analytiků poskytnout dostatek prostředků na posílení ekonomiky ostrova. K jejich využití by Grónsku mohlo paradoxně přispět globální oteplování, které by mohlo zpřístupnit nedotčené zásoby ropy a zemního plynu v severním cípu ostrova. Globální oteplování naopak ohrožuje lukrativní rybářský průmysl.

Grónsko

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video