Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vražedný chameleon. Jak se z drogové královny Griseldy stala hvězda Netflixu

  12:24
Drogová královna Griselda Blancová, jež se stala předlohou nového seriálu, nechvalně proslula jako strůjkyně velmi krvavé epizody v dějinách Miami. Vzestup jejího kokainového impéria provázela velmi vysoká míra násilností, kterému podlehli i její manželé. Policie na ni byla krátká, dovedla mizet jako chameleon.
Griselda Blanco na archivním policejním snímku

Griselda Blanco na archivním policejním snímku | foto: Profimedia.cz

„Nikomu nepřeji smrt, ale jestli si někdo zasloužil nejvyšší trest, byla to ona,“ prohlásil o „kokainové kmotře“ agent amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) Robert Palombo, který strávil jedenáct let snahou o její chycení.

Zvláštního uznání se Griseldě dostalo od legendárního drogového bosse Pabla Escobara, jenž se „žádného muže nebál tolik“ jako své kolegyně z drogového podsvětí.

Griseldu celý život provázelo násilí. Narodila v roce 1943 v Kolumbii, vyrůstala v Medelínu, jež se i díky jejímu přičinění stal centrem kolumbijské narkomafie. Její matka byla alkoholická prostitutka, jež svou dceru bila. Griselda údajně následovala její příklad a sama se v nízkém věku třinácti let stala sexuální pracovnicí.

Brzy se též vydala na dráhu zločinu. Ve svých jedenácti unesla desetiletého mladíka z bohaté rodiny. Když ta odmítla vážně její hrozby a nechtěla zaplatit výkupné, chlapce střelila do hlavy.

Svého prvního manžela a mentora Carlose Trujilla, drobného padělatele dokladů potýkajícího se s alkoholismem, potkala na ulici. Pár se v šedesátých letech vydal spolu se třemi syny do New Yorku. Kromě vytváření falešných dokladů totožnosti se začala angažovat v drogovém byznysu. Zatím zvolna, prodejem malého množství marihuany.

S prvním manželem se rozvedla. Na začátku sedmdesátých let se přesunula do Miami, kde ji její druhý manžel, drogový překupník a člen Medellínského kartelu Alberto Bravo uvedl do lukrativnějšího a temnějšího odvětví prodeje návykových látek. Griselda si rychle uvědomila, že zájem o marihuanu klesá, naopak kokain má budoucnost.

Při budování drogového impéria Griselda přišla s kreativními metodami, jak dostat drogu z jižní do severní části amerického kontinentu. V Kolumbii zřídila obchod se spodním prádlem. Podprsenky a kalhotky měly všité tajné části, v nichž se dal ukrýt kokain.

Sexy Sofii Vergaru proměnili v drogovou baronku. Trvalo to hodiny

Nová záplava kokainu neušla pozornosti federálních úřadů. DEA v rámci rozsáhlé vyšetřovací akci Operace Banshee (1974), jedné z prvních svého druhu, obvinila Griseldu, jejího manžela a další desítky lidí z pašování drog. Než je ale stihla zatknout, manželský pár uprchl zpět do Kolumbie.

Zpátky v Latinské Americe došlo k incidentu, podle listu The Guardian „pozoruhodném svou násilností i mezi otrlými kolumbijskými drogovými zločinci“. Na parkovišti nočního klubu v Bogotě Griselda konfrontovala svého muže s obviněním, že ji okrádá o miliony dolarů, které jejich kartel vydělává. Napětí přerostlo v ozbrojený střet, při němž Alberto vytáhl samopal uzi a Griselda žena pistoli. Bravo a jeho šest bodyguardů přestřelku nepřežili. Jeho žena ano, ač utrpěla zranění břicha.

Vraždy a orgie černé vdovy

Bez muže, který by jen svým pohlavím vynucoval respekt v machistickém, patriarchálním světě kolumbijských narkobaronů se mohlo zdát, že vraždou manžela její kariéra drogové šéfky končí. Opak byl pravdou. Griselda se vrátila do USA a v Miami začala psát jednu z nejkrvavějších kapitol floridské historie.

Její speciální zabijáci, takzvaní Pistoleros, brutálním násilím rozsévali hrůzu. Do svých řad připustili jen toho, kdo přinesl část těla své oběti jako důkaz vražedného činu. Specialitou bylo zabíjení z motorek, jež se stalo poznávacím znamením jejich šéfky.

Podle knihy Drogy v americké společnosti byla Griselda odpovědná za většinu vražd na jižní Floridě v letech 1979 až 1981. Přičítá se jí více než 200 zabití. Některé jen kvůli tomu, že se na ní někdo špatně podíval. V jednom případě zabijáci zastřelili dvouletého syna jejího bývalého vymahače, jenž si vysloužil nelibost tím, že údajně urazil její syny.

„Nejdřív byla opravdu naštvaná, protože jsme otce minuli. Když se ale dozvěděla, že jsme dostali náhodou syna, řekla, že je ráda, že jsou si kvit,“ popsal později reakci své šéfky její oblíbený nájemný vrah Jorge Ayala.

Griselda nechala zabít i svého prvního muže, stejně jako toho třetího, Daría Sepúlvedu, s nímž měla čtvrté dítě, pojmenovaném po hlavní postavě románu a filmu Kmotr, Michaelovi Corleoneovi. Sepúlveda se snažil syna dostat mimo zločinecký svět své ženy, ale ta to vzala velmi nelibě. Pro vraždy manželů si vysloužila přezdívku Černá vdova.

Královna Griselda: mafiánka, co milovala kokain a válčení

Lukrativní trh s kokainem ji vynesl obrovský majetek. Údajně vydělávala 80 milionů dolarů za měsíc. Peníze využívala k pořádání orgií prostoupených drogami, měla sexuální styk s mladými ženami, které si najímala, aby jí pomáhali usnout. Některé účastníky večírků nutila k sexu za výhružné přítomnosti tasených zbraní.

Honička chameleona s lovci

Ač byla nepochybně kriminální královnou, před pátravými zraky policistů snažících se zamezit jejímu krvavému byznysu se dokázala účinně skrývat. Shazovala a nabírala váhu, nosila různé účesy a měla různé falešné identity.

„Griselda se nikdy neobjevila na radaru. Její jméno bylo zmiňováno, ale nikdy jsme ji fyzicky neviděli,“ vzpomínal Palombo na marnou snahu chytit tajemnou vůdkyni kartelu sužujícího Miami.

Palombo přiznal, že i když později věděl, o koho jde, dovedla jej proměnami ošálit. Když ji prvně viděl naživo, vypadala jako udržovaná Američanka středního věku, která se o sebe pečlivě stará. Za pár měsíců vypadala „o 180 stupňů jinak“, se špatnými vlasy, příšerným make-upem a zanedbaným zevnějškem. „Chameleon, který se mění dle libosti,“ popsal ji agent DEA.

Na stopu kriminální šéfky přivedli federální úřady v roce 1983 její synové. Znepokojená matka jedné bělošky si policii postěžovala, že se stýká s podezřelým Latinoameričanem. Tím nedůvěryhodně působícím mužem byl Uber Blanco. On i jeho bratři (kromě malého Michaela) vstoupili do rodinného podniku a pohybovali se v americkém podsvětí. Pro vyšetřovatele byli cestou k odhalení adresy a života jejich matky.

Nebezpečná je tím, že si ji zamilujete. Kolumbie utíká odkazu Pabla Escobara

Síť se začala stahovat. Sledování drogové královny, shromažďování důkazů a výpovědi – to vše vyvrcholilo 17. února 1985, kdy Palombo se svým týmem přišel Griseldu zatknout. „V tu chvíli ležela v posteli a četla si Bibli,“ popisuje setkání s ženou, které se roky marně snažil dostat na kobylku.

Na vetřelce se dívala se šokovaným výrazem v obličeji. U poslele na nočním stolku měla pistoli, ale nepokusila se pro ni natáhnout.

„Griseldo, konečně se setkáváme,“ řekl jí agent. Přinutil ji vstát a vtiskl ji polibek na tvář. Když s ní jel na policejní stanici, nemilosrdná žena se začala třást.

Po jejím zatčení dramaticky klesl počet vražd.

Poetická spravedlnost

U soudu dostala patnáct let vězení, jen za obchodování s drogami. Když stanula před soudem znovu kvůli obviněním ze tří vražd a hrozilo, že skončí na elektrickém křesle, došlo k neuvěřitelnému zvratu. Sekretářka prokurátora měla telefonní sex s klíčovým svědkem, nájemným vrahem Ayalou. Obžaloba tak ztratila veškerou důvěryhodnost. Z trestu smrti sešlo a Griselda se v roce 2004 dostala na svobodu.

Zatímco byla za mřížemi, její tři synové byli zabiti. Naživu zůstal jen Michael. A ačkoliv Griselda měla mnoho nepřátel a sama čekala, že po návratu do Kolumbie zahyne, k jejímu skonu došlo až v roce 2012, mnohem později, než se čekalo. Zastřelil ji neznámý řidič na motorce, který Griseldu dvakrát střelil do hlavy v řeznictví v Medellínu.

Zemřela prostřednictvím vražedné techniky, kterou pomáhala zpopularizovat, což má v sobě jistou „poetickou spravedlnost“, poukázal autor knihy Obchod s drogami v Americe a profesor mezinárodních studií na Miamské univerzitě Bruce Bagley. Ještě před ohlášením seriálu na Netflixu předvídal, že dynamického příběhu se Hollywood chopí s radostí.

„Nebezpečí spočívá v tom, že se na ni nebude vzpomínat pro její chladnokrevnost a brutalitu, ale pro to, že byla ženou-podnikatelkou ve vznikajícím oboru, kterému dominují muži,“ varoval Bagley.

A vskutku, tvůrci seriálu mnohokrát zdůraznili, že Griselda se pohybovala ve velmi šovinistickém prostředí. „Je ženou ve světě mužů, pracuje desetkrát tvrději, aby se prosadila, a využívá svého důvtipu a inteligence, aby přechytračila muže kolem sebe,“ uvedl spolurežisér Andrés Baiz. „Lidé jí začnou fandit.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...