Thunbergovou zadržela při demonstraci londýnská policie, čeká ji soud

  • 116
Londýnská policie v úterý zadržela klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která se v britské metropoli zapojila do demonstrace proti velkým ropným firmám. Ve středu ji tamní soud obvinil z vážného narušení veřejného pořádku. Thunbergová byla nakonec propuštěna na kauci, soudní proces ji ale čeká v polovině listopadu.

Skupina demonstrantů se v úterý sešla před luxusním hotelem InterContinental na londýnské ulici Park Lane, kde měli konferenci manažeři velkých ropných firem, jako je Shell, Aramco či Equinor. Thunbergová a další se posadili na chodník před vchodem do hotelu a podle médií bránili účastníkům akce ve vstupu.

Policisté skupinu lidí včetně Thunbergové odvedli. Video pořízené televizí ITV News ukazuje, jak policisté naložili mladou Švédku do auta, kterým ji spolu s dalšími aktivisty odvezli k výslechu.

„Svět se topí ve fosilních palivech. Lidé po celém světě trpí a umírají v důsledku klimatické krize způsobené těmito podniky,“ řekla během protestu Thunbergová. Na úterní akci podle ní „bezpáteřní politici uzavírají dohody se zástupci destruktivního průmyslu“, což bylo podle ní třeba překazit.

Podle stanice BBC nakonec policie zatkla celkem 27 protestujících, z nichž ve středu obvinila 26. Městská policie uvedla, že protestujícím uložila podmínky podle § 14 zákona o veřejném pořádku. Mezi zatčenými byla i Thunbergová, kterou policisté nakonec propustili na kauci. Čeká ji však soudní proces, který se podle BBC uskuteční 15. listopadu.

Sámové demonstrovali proti větrným turbínám, připojila se i Thunbergová

Švédská aktivistka se v posledních letech stala symbolem klimatických protestů mladé generace. Na akce po celé Evropě pomáhá přitáhnout pozornost médií, někdy přitom skončí i v rukou policie. Podobně jako v Londýně tomu tak bylo i ve Švédsku, Norsku či Německu. Letos dostala ve své rodné zemi již několik pokut za neuposlechnutí policie, naposledy minulý týden 4 500 švédských korun (přes 9 500 korun českých).

,

Video