Aktivistka Greta doplula do New Yorku, zúčastní se klimatického summitu

  • 601
Švédská aktivistka za ochranu životního prostředí Greta Thunbergová dorazila ve středu odpoledne místního času do New Yorku. Jachtou Malizia 2 přes Atlantik plula dva týdny. Organizace spojených národů k dívce na uvítanou vyslala sedmnáct plachetnic.

„Země! Světla Long Islandu a New Yorku před námi!“ napsala Thunbergová ve středu dopoledne nadšeně na Twitteru. Už v noci na úterý uvedla, že se na příjezd velmi těší. 

„Tohle je už 14 dní můj domov. Brzy nastane poslední večer na Malizii 2. Zítra doplujeme do New Yorku,“ tweetla u fotky z kajuty lodi. A před třetí odpoledne SELČ se jí to povedlo. 

Ve Spojených státech školačka pronese 23. září projev na klimatickém summitu, který v sídle OSN v New Yorku na okraj výročního Valného shromáždění pořádá generální tajemník OSN António Guterres.

Organizace spojených národů (OSN) k aktivistce na uvítanou vyslala sedmnáct plachetnic, které reprezentují sedmnáct cílů udržitelného rozvoje. Symboly těchto cílů jsou zobrazeny na plachtě každé z lodí, které budou na Thunbergovou čekat u břehů Manhattanu. 

Kromě klimatických opatření patří mezi cíle udržitelného rozvoje také například konec chudoby a rovnoprávnost žen, připomíná agentura DPA.

Poslední míle plavby strávila Thunbergová na přídi, ze které také sledovala, jak jachta proplouvá kolem newyorských dominant včetně Verrazzanova mostu spojujícího Staten Island s Brooklynem, sochu Svobody či mrakodrapy Manhattanu.

Thunbergová dlouhodobě odmítá cestování letadlem kvůli vysokým emisím skleníkových plynů, jež letadla produkují. Vzhledem k tomu, že i zaoceánské lodě jsou velkými znečišťovateli životního prostředí, rozhodla se aktivistka nakonec pro plavbu na závodní jachtě Malizia 2. Tu pohání energie z obnovitelných zdrojů a podle Thunbergové za sebou loď nezanechává žádnou uhlíkovou stopu.

Greta Thunbergová se svým týmem doplula do New Yorku:

Kromě německého kapitána Borise Herrmanna Thunbergovou na dvoutýdenní plavbě doprovázel její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské herečky a pozdější monacké kněžny Grace Kellyové. Posádka se vydala na cestu z jižní Anglie 14. srpna.

Kapitán Herrmann už dříve upozornil, že předností plavidla je rychlost, nikoli komfort, a že prostory lodi jsou velmi stísněné, což potvrzuje i jedna z fotografií na twitterovém účtu Thunbergové. Cestovatelé se navíc museli vypořádat s těžkými podmínkami, když projížděli Golfským proudem. Moře bylo neklidné a setkali se i s bouří.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video