Volební komise v Atlantě počítá hlasy. (6. ledna 2021)

Volební komise v Atlantě počítá hlasy. (6. ledna 2021) | foto: Reuters

Demokraté budou mít většinu v Senátu, získali obě křesla v Georgii

  • 720
Demokratická strana si zajistila většinu v americkém Senátu. Oba její kandidáti podle prognóz amerických médií zvítězili ve státě Georgia nad svými republikánskými soupeři. Před sídlem zákonodárných sborů státu v Atlantě se sešli ozbrojení demonstranti. Státní tajemník Brad Raffensperger byl preventivně evakuován.

V ostře sledovaných volbách v Georgii vyhráli demokraté. Podle odhadů  porazil demokratický kandidát Raphael Warnock republikánku Kelly Loefflerovu. V bitvě o druhé křeslo podle prognóz agentury AP, stanice CNN i agentury Edison Research zvítězil Jon Ossoff nad svým soupeřem Davidem Perdueem, který senátorské křeslo držel v uplynulých šesti letech, uvádí agentura AP.

Demokraté tak získali majoritu v Senátu. Po vítězství demokratických kandidátů v Georgii demokraté i republikáni mají ve 100členném legislativním orgánu po 50 svých zástupcích. Při vyrovnaném poměru hlasů má v ale Senátu rozhodující slovo jeho předseda, kterým je v americkém systému viceprezident. A tato funkce bude od 20. ledna stejně jako ta prezidentská v rukách Demokratické strany. 

Předsedou Senátu je viceprezident, může hlasovat pouze v případě rovnosti hlasů. V případě „plichty“ tak viceprezidentka Kamala Harrisová, může zvrátit hlasování na stranu demokratů. Pro republikány tedy bude obtížnější blokovat Bidenovu agendu. 

Demokratickému kandidátovi se v Georgii nepodařilo vyhrát v souboji o Senát v posledních dvaceti letech. Reverend Warnock zároveň vstoupí do dějin jako první černošský senátor z Georgie.

Americká média oznámila jeho vítězství nad republikánskou senátorkou Kelly Loefflerovu v momentě, kdy bylo sečteno přes 95 procent očekávaného počtu hlasů, přičemž Warnock vedl přibližně o jeden procentní bod.

Senát je v Kongresu při utváření zákonů rovnocenným partnerem Sněmovny reprezentantů. Silnější je navíc v tom, že schvaluje obsazení postů ve vládě i na federálních soudech. Ve sněmovně získali demokrati v podzimních volbách těsnou většinu a po letech mají šanci kontrolovat celý Kongres.

Státní tajemník byl evakuován kvůli ozbrojeným příznivcům Trumpa

Asi sto příznivců prezidenta Donalda Trumpa protestuje před Kapitolem v Atlantě. Někteří jsou ozbrojení, mají střelné zbraně, uvádí agentura AP. Státní tajemník Raffensperger, který je v Georgii nejvyšším dohlížitelem nad konáním voleb, a jeho spolupracovníci byli z preventivních důvodů z budovy evakuováni.

V americkém Kapitolu se střílelo, Trumpovi stoupenci vtrhli do budovy

„Viděli jsme, co se děje u Kapitolu státu Georgia, a řekli jsme si, že bychom tu neměli být, že bychom neměli být tou jiskrou,“ řekl agentuře AP jeden z volebních úředníků státu Gabriel Sterling. K evakuaci dal podnět sám Raffensperger. Do Kapitolu ve Washingtonu, sídlu Kongresu, už Trumpovi stoupenci a podporovatelé krajní pravice vtrhli.

Státní tajemník byl v poslední době silně kritizován Trumpem kvůli prezidentově prohře v Georgii. Nastávající demokratický prezident Joe Biden zde vyhrál o asi 12 tisíc hlasů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video