Uprchlíci na chorvatsko - slovinském přechodu Harmica (20. září 2015)

Uprchlíci na chorvatsko - slovinském přechodu Harmica (20. září 2015) | foto:  František Vlček, MAFRA

Spoustu uprchlíků počítáme dvakrát, přiznali ochránci evropských hranic

  • 312
Evropská agentura Frontex, která střeží vnější hranice EU, se přepočítala. Ve své úterní zprávě uvedla, že do Evropy letos dorazilo přes 710 tisíc migrantů. Ve skutečnosti jich ovšem může být až o polovinu méně. Na takzvané balkánské trase Frontex běžence započítal dvakrát.

Podle agentury, kterou si Evropská unie zřídila kvůli lepší koordinaci pohraničníků napříč jednotlivými státy, vstoupilo letos na území Evropské už více než 710 tisíc migrantů. Za celý loňský rok jich přitom hranice překročilo jen zhruba 282 tisíc, stálo v úterní tiskové zprávě Frontexu.

Kolik stojí Frontex

Agentura na ochranu vnějších hranic letos podle serveru EUobserver získala na svou činnost z evropského rozpočtu 114 milionů eur, v přepočtu zhruba tři miliardy korun.

Kvůli nebývale silné migrační vlně úřady Frontexu na jaře poslaly dalších 27 milionů eur, tedy asi 732 milionů korun.

Ředitel agentury Fabrice Leggeri v září oznámil, že rozpočet Frontexu příští rok opět vzroste. Měl by dostat 176 milionů eur, v přepočtu necelých pět miliard korun.

Úkolem agentury je kromě počítání migrantů i mapování tras a evidence lodí, které využívají pašerácké gangy.

Pracovníci Frontexu také vytahují uprchlíky z chatrných bárek a nafukovacích člunů. Zachráněné běžence pak vozí do Evropy.

Agentura zároveň zjistila, že běženců s blížící se zimou pomalu ubývá. Zatímco během srpna jich do Evropy zamířilo 190 tisíc, v září už to bylo o 20 tisíc méně.

O několik hodin později však Frontex na konec zprávy doplnil čtyři krátké věty, které výše zmíněná čísla značně zpochybňují.

„Frontex poskytuje měsíční data o počtech lidí zaznamenaných na vnějších hranicích Evropské unie. O nelegální překročení hranic se může stejná osoba pokusit několikrát na různých místech vnější hranice,“ přiznala agentura.

Když běžence pohltí Albánie a Srbsko, rázem jsou z něj dva

V případě značně frekventované cesty přes Balkán, na kterou se v posledních měsících vydávají běženci z Blízkého východu, to znamená, že se každý uprchlík do statistik Frontexu dostane ve chvíli, kdy přistane na některém z řeckých ostrovů. Na severu Řecka Evropskou unii na několik dní opustí, neboť musí překonat Albánii a Srbsko.

Když následně opět překračuje hranice do Maďarska nebo Chorvatska, Frontex ho zaznamená znovu. Letos se tak ve statistikách objevilo 350 tisíc vstupů na řecké území, 204 tisíc překročení maďarských hranic a zhruba 97 tisíc běženců nahlásily úřady v Chorvatsku.

Uprchlická krize

Frontex ve svých zprávách o přílivu běženců všechna tato čísla sčítá, přestože je jasné, že Syřané se na Balkán museli dostat přes Egejské moře.

Z odhadů, které ochránci hranic každý měsíc zveřejňují, přitom evropské orgány i úřady jednotlivých členských zemí vycházejí, pokud chtějí odhadnout, kolik běženců do Evropy letos dorazí.

Frontex chybu přiznal na Twitteru

Chybné výpočty mohou ovlivnit například bruselská jednání o kvótách na přerozdělování uprchlíků nebo přípravy nových uprchlických center napříč Evropou. Zprávy o stovkách tisíc migrantů se v neposlední řadě dostávají i do médií. Vysoká čísla tak mohou přispět k radikalizaci odpůrců migrace.

„Pořád se divím, s jak lehkým srdcem mohl Frontex zveřejnit tak citlivé údaje, když uvážíte, jaký dopad mohou ta čísla mít na morální paniku a politické debaty ohledně migrace,“ řekl serveru EuroNews Nando Sigona z Birminghamské univerzity.

Byl to právě Sigona, kdo evropskou agenturu na jejich chybu upozornil prostřednictvím Twitteru.

Mluvčí Frontexu na chybu reagovala stručně. „Vydali jsme vysvětlení. Pouze využíváme data poskytnutá členskými státy,“ řekla novinářům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video