Pro Lisabonskou smlouvu byla v Národním shromáždění většina poslanců

Pro Lisabonskou smlouvu byla v Národním shromáždění většina poslanců | foto: Profimedia.cz

Francie zvládla reparát, přijala eurosmlouvu. Raději ale v parlamentu

  • 15
Francouzský parlament přijal reformní smlouvu Evropské unie. Hlasovala pro ni drtivá většina poslanců. V roce 2005 řekli Francouzi v referendu "ne" euroústavě, čímž předchůdkyni lisabonské smlouvy začali psát úmrtní list. Tentokrát pro jistotu hlasovali jen zákonodárci.

"Je to velké vítězství pro Francii. Ze země, která zdržuje Evropu, se stala zemí, která ji vytahuje ze slepé uličky," prohlásil mluvčí prezidenta Nicolase Sarkozyho David Martinon.

Pro Lisabonskou smlouvu, která upravuje institucionální fungování EU, hlasovalo v parlamentu 336 poslanců, proti bylo pouze 52.

Socialisté se k přijetí smlouvy stavěli rozporuplně. Část z nich navrhovala hlasovat o reformní smlouvě v referendu, ale Národní shromáždění tuto možnost ve středu zamítlo.

Reformní smlouvu přijali politici v prosinci v Lisabonu. Podle mnohých se až na pár detailů shoduje s euroústavou, kterou francouzští a nizozemští voliči odmítli v roce 2005 v referendech. - více zde

Pro politiky je podstatné, že je nová smlouva "reformní" a nikoli "ústavní". V praxi to znamená nejen to, že nenahrazuje starší smlouvy a představuje pouze systém dodatků k nim, ale i to, že nemusí absolvovat nejistá referenda. V drtivé většině zemí stačí schválení v parlamentu.

Smlouvu už schválilo Maďarsko, Malta, Slovinsko a Rumunsko. Jediná země, kde o smlouvě rozhodne všelidové hlasování, je Irsko. Smlouvu musí ratifikovat všech 27 členských zemí, aby mohla v příštím roce nabýt účinnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video