Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho žena Carla Bruniová jdou k volbám...

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho žena Carla Bruniová jdou k volbám (21. března 2010) | foto: AP

Francie znavena Sarkozym rudne, zpět je i Le Pen

  • 16
Zlá předzvěst se potvrdila. Francouzi už Nicolase Sarkozyho nechtějí. Francouzský prezident kosmeticky mění vládu po nědělních regionálních volbách, v nichž levice převálcovala jeho Svaz pro lidové hnutí.

Sarkozyho pravicová strana Svaz pro lidové hnutí (UMP) si udržela vítězství jen v jednom z 22 krajů vnitřní Francie a pověst si zachovala ještě na Réunionu a na Guyaně.

Jinde vítězili socialisté nebo extrémní pravice. Úspěch levice s 54 procenty je největší od roku 1958, kdy vznikla nynější pátá republika.

Sarkozy o volbách

"Každá volba má svůj smysl... Regionální volby mají regionální dopady."

Na výsluní je zpátky i krajně pravicová Národní fronta, která získala celostátně 9,5 procenta hlasů. Její vůdce Jean-Marie Le Pen dostal na jihu Francie dokonce 25 procent. Je to další starost pro Sarkozyho, který myslel, že tvrdší politikou k přistěhovalcům mu uzmul voliče.

Včera s premiérem Francoisem Fillonem řešil, které ministry vyměnit, jak se to po prohře dělává. Žádný z 20 ministrů, kteří ve volbách kandidovali, totiž neuspěl.

Podle agentury Reuters je na odchodu z kabinetu ministr práce Xavier Darcos, který měl původně rozjet obtížnou penzijní reformu. Nahradit ho má Eric Woerth, ministr rozpočtu, který se v penzích také vyzná. Na jeho místo míří Francois Baroin, přítel exprezidenta Jacquesa Chiraka, člen UMP, starosta města Troyes a bývalý ministr.

Jakkoliv jsou jindy televizní obrazovky Sarkozyho plné, od neděle je klid. Před kamery šel uznat porážku premiér Fillon. To poslední, co od Sarkozyho veřejnost slyšela v předtuše neúspěchu, bylo toto: "Regionální volby, regionální dopad."

Levice však slaví a hledí k prezidentským volbám v roce 2012. V rozhádané straně však chybí silný kandidát.

"Je to krásný úspěch, ale i v roce 2004 jsme vyhráli takřka ve všech regionech, jenže pak jsme ztratili prezidentské volby, a tak se musíme lépe zorganizovat," říká bývalý šéf socialistů Francois Hollande a tlumí nadšení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video