(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Francie řeší šikanu učitelů, ve školách bude hlídkovat policie

  • 178
Francouzská vláda uvažuje o tom, že do škol v problémových čtvrtích pošle policisty. Reaguje tak na sérii incidentů, kdy se učitelé stali terčem šikany a násilností ze strany žáků. „Není vyloučené, že by ve školách byli přítomni strážci pořádku,“ uvedl ministr vnitra Christophe Castaner.

Francouzští ministři spravedlnosti a školství se mimořádně setkali poté, co se v minulých dnech dostala do centra pozornosti videonahrávka z jedné škol na pařížském předměstí, na níž žák napodobeninou zbraně míří na svou učitelkou. Ve Francii se tak rozhořela debata o často zamlčovaném násilí páchaném na učitelích. 

Francouzská média již dříve informovala o případu, kdy čtyři gymnazisté z přístavního města Le Havre rovněž napodobeninou zbraně ohrožovali své učitele matematiky a angličtiny.

Policisté by na bezpečnost ve školách na žádost ředitele dohlíželi buď trvale nebo jen v určitých hodinách, píše agentura DPA. Francouzská vláda také chce neukázněné žáky ve věku od 13 do 18 let posílat do zvláštních zařízení, kde by je personál s policejním nebo vojenským výcvikem „přivedl zpět na správnou cestu“, řekl ministr národního vzdělávání Jean-Michel Blanquer. 

Přeřadit problémové děti na jinou školu totiž podle něho k ničemu nevede. „Ve škole jde o čtení, psaní, počítání a respekt k druhým,“ dodal ministr.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video