ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Francouzky „nahoře bez“ vzbudily na pláži pohoršení. Zastal se jich ministr

  • 436
Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin se postavil na obranu práva žen opalovat se bez vrchní části plavek. Reagoval na incident z jižní Francie, kde policisté tři rekreantky požádali, aby se zahalily. Na odhalené ženy si stěžovali další rekreanti.

Policisté minulý týden přistoupili ke dvěma ženám, které se opalovaly „nahoře bez“ na pláži ve městě Sainte-Marie-la-Mer nedaleko Perpignanu. Vyzvali je, aby se kvůli stížnosti jiných rekreantů zahalily.

Incident vyvolal na sociálních sítích velkou kritiku a stal se i tématem politických debat. Podle Darmanina byl zásah policie „bezdůvodný“. „Svoboda je drahocenným statkem,“ uvedl ministr na Twitteru a upozornil, že policie se za nepříliš obratný postup již omluvila.

Pohoršuje vás, když se ženy opalují „nahoře bez“?

celkem hlasů: 16454
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 2. září 2020. Anketa je uzavřena.

Opalování bez vrchního dílu plavek je ve Francii legální. Místní úřady ale mohou vydat nařízení, která toto právo v určitých oblastech omezují. V letovisku Sainte-Marie-la-Mer žádná taková omezení neplatí.

Uživatel na Twitteru ironicky vyzývá k zahalení Marianne, symbolu Francie, protože i její odhalená naďra by mohla někoho pohoršit. 

Místní policie uvedla, že se snažila jen uklidnit situaci na pláži poté, co si jedna z rodin na trojici žen s odhalenými ňadry stěžovala. Rekreantkám situaci policisté údajně vysvětlili a požádali je, aby se zahalily. Nešlo prý o nařízení.

Mluvčí francouzského četnictva označila na Twitteru postup dvojice policistů za „nešikovný“. „Mě uvidíte vždy v uniformě,“ dodala.

Opalování „nahoře bez“ je ve Francii v posledních letech stále méně populární. Podle nedávného průzkumu agentury Ifop se především mladé ženy obávají sexuálního obtěžování i výsměchu kvůli nedokonalé postavě. Jen dvacet procent Francouzek mladších 50 let se nyní pravidelně opaluje nahoře bez. Před deseti lety to bylo 28 procent a v roce 1984 dokonce 43 procent.

11. března 2019

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video