ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Migrantům se nepodařilo překonat Lamanšský průliv, uvázli ve Francii

  • 136
Vojenští námořníci spolu s francouzskou policií zachytili u pobřeží Francie 84 migrantů. Byli na čtyřech plavidlech, mezi nimi se vyskytovaly i děti a ženy. Migranty hlídky dostaly do bezpečí.

Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Hlídky migranty zpozorovaly u pobřeží severní Francie. Pluli na čtyřech plavidlech, ve dvou případech byly mezi trosečníky i ženy a děti.

Pokusy o nelegální překonání průlivu se množí zejména od konce roku 2018. Loni se vody mezi Francií a Británií pokusilo překonat 9 500 migrantů, čtyřikrát více než v roce 2019. Loni v průlivu našlo šest lidí smrt, další tři zůstávají nezvěstní. Předloni v průlivu přišli o život čtyři lidé. 

V loňském roce začaly po La Manche do Británie připlouvat rekordní počty migrantů. Může za to koronavirová pandemie, opatření proti šíření viru totiž postihla kamionovou dopravu. Migranti se někdy v kamionech schovávají, využívají však i trajekty či tunel pod La Manche. Na vodě často berou zavděk jakýmkoliv plavidlem – od malých motorových člunů přes nafukovací rafty až po kajaky.

Migranti v průlivu loni v létě

Velkou část migrantů tvoří uprchlíci z Afghánistánu, Íránu, Iráku, Sýrie a z afrických zemí. Tito lidé utíkají před válečnými konflikty a chudobou. Řada z nich má proto v Británii šanci na udělení azylu.

„Tito lidé prchají před hrůzostrašnými okolnostmi v jedněch z nejnebezpečnějších koutů světa. Míří do Spojeného království, protože chtějí být v bezpečí,“ uvedla Clare Moseleyová z nadace Care4Calais.

Přes La Manche se plaví rekordní počty migrantů. Británie je chce odříznout: 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video