Silné deště na jihu Francie si vyžádaly nejméně deset mrtvých

  • 3
Jih Francie v noci na pondělí zasáhly prudké deště a nečekané bleskové záplavy. Ty si podle posledních informací vyžádaly deset obětí a osm raněných. Jeden člověk se stále pohřešuje. Původně se hovořilo o 13 mrtvých.

Podle meteorologické služby Vigicrues zasáhly střední část údolí řeky Aude nejhorší povodně od roku 1891. „Tehdy (hladina řeky) neměla daleko k sedmi metrům a nyní se této úrovni blížíme,“ uvedla služba Vigicrues. 

„Hladina Aude se v první části noci velmi rychle zvýšila, nyní už nestoupá a zdá se, že kulminuje,“ citovala dopoledne agentura AFP zástupce služby Vigicrues.

V zasaženém departementu byl brzy ráno vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení, kvůli přívalovým dešťům byly některé silnice neprůjezdné, zavřené v pondělí zůstaly školy. Do postižené oblasti zamířil i francouzský premiér Édouard Philippe.

Prefekt departementu Aude Alain Thirion televizi BFMTV řekl, že je jednou z obětí žena, patrně řádová sestra, kterou smetla vzedmutá voda ve městě Villardebelle. Nejméně jednoho člověka zastihla velká voda ve spánku. Kromě toho byl se zraněními převezen do nemocnice jeden člověk poté, co se zřítil dům ve městě Cuxac, řekl prefekt.

Bleskové záplavy zastihly region bez varování. Z břehů se vylilo mnoho potoků a řek, velká voda vyvracela stromy i betonové stožáry. Mnohde byla přerušena silniční i železniční doprava a školáci dostali volno. V některých místech podle prefekta napadalo během několika hodin tolik srážek jako normálně za půl roku.

Operace komplikuje špatné počasí, lidé uvázli na střechách

Z původně třinácti hlášených obětí mělo devět pocházet z města Trèbes, tři z obcí Villardonnel a Villegailhenc poblíž města Carcassonne. Aktualizované počty  z pondělního podvečera však udávají deset mrtvých. 

Televize přinesly záběry ulic, které se proměnily v divoké řeky, jejichž rozbouřené vody s sebou braly i auta. V některých obcích jsou metry vody a do některých se po zemi téměř nedá dostat. Podle prefekta Thiriona bylo vysláno šest vrtulníků na pomoc lidem, kteří uvázli na střechách domů. Operaci ale komplikuje špatné počasí. 

„Máme lidi na střechách. Použijeme na jejich evakuaci leteckou sílu, protože se k nim vzhledem k síle vody nemůžeme dostat ve člunech. Je to příliš nebezpečné,“ řekl prefekt. Mobilizováno bylo také na 700 hasičů, oznámil Philippe.

Služba Météo France uvedla, že deště sužují oblast mezi regiony Midi-Pyrénées a Roussillon a také východ regionu Languedoc. Podle prefekta Thiriona jenom na Carcassonne napršelo během pěti hodin 160 až 180 milimetrů srážek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video