Francie dala řád Čestné legie kosmonautce

Francouzský prezident Jacques Chirac udělil čtyřiačtyřicetileté kosmonautce Claudii Haigneréové nejvyšší vyznamenání země - řád Čestné legie. Revmatoložka, neuroložka a odbornice na kosmickou medicínu se už zúčastnila dvou vesmírných výprav. První let absolvovala v roce 1996, kdy za dvoutýdenního pobytu v ruské orbitální stanici Mir studovala účinky beztíže na lidi. Loni v říjnu pak působila jako palubní inženýrka v Mezinárodní kosmické stanici ISS.

Týdeník Le Figaro Magazine označil Haigneréovou za nejmodernější ženu Francie. Z kosmické stanice ISS vysílala unikátní přímé reportáže a významně tak přispěla k popularizaci kosmického výzkumu, napsal časopis.

Řád Čestné legie ustavil v roce 1802 Napoleon Bonaparte. Je udělován civilistům i vojákům za vynikající zásluhy o vlast v mírových dobách i za války. Mezi jeho 115 tisíci žijícími nositeli jsou například herečka Annie Girardotová, módní návrhář Pierre Cardin nebo rocker Johny Halliday.

Českými rytíři Čestné legie se stali Otakar Motejl, František Fajtl, Milan Kundera či Pavel Tigrid.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video