Miliardář Fossett v letounu

Miliardář Fossett v letounu - Z letiště v americkém Kansasu vzlétl ultralehký letoun GlobalFlyer. Milionář a dobrodruh Steve Fossett se v něm snaží o rekordní oblet planety bez doplnění paliva. (1. března 2005) | foto: Reuters

Fossetta málem zastavila vada navigace

  • 5
Americký dobrodruh Steve Fossett pokračuje ve své historické cestě kolem světa. Milionář, který se sám snaží obletět Zemi bez mezipřistání, už zdolal Atlantik, severní Afriku a střední Východ.

INFOGRAFIKA: REKORDNÍ LET - ZDE

Fossettův ultralehký letoun GlobalFlyer by měl přistát ve čtvrtek v poledne.

Ve středu kolem páté hodiny ráno SEČ proletěl podle agentury AP ve výšce 14 850 metrů nad Pákistánem. Stroj měl rychlost 627 kilometrů za hodinu.

GlobalFlyer už spotřeboval čtvrtinu z 8 100 kilogramů paliva a Fossett mezitím vypil tři dietní čokoládové mléčné koktejly.

Letadlo odstartovalo v pondělí při západu slunce z města Salina v americkém státě Kansas.  - více zde

"Všechno jde velmi dobře, jsem spokojen a myslím, že mám velkou šanci," uvedl Fossett během telefonátu z letadla pro svůj web. Lidé z Fossettova týmu předpokládají, že letec dokončí svou 37 tisíc kilometrů dlouhou cestu ve čtvrtek v poledne.

Aktuální poloha Fossettova letadla - ZDE

V úterý Fossett chvíli letěl poslepu ve tmě přes hranice USA a Kanady, protože nastal problém s GPS (systém zjišťování místa pomocí družice). Moore dodal, že Fossetta do odstranění problému navigovala pozemní kontrola. "Byl to podružný problém, který ale mohl vše zastavit," poznamenal podle AP ředitel projektu Paul Moore.

Fossett si brousí zuby na několik rekordů
Fossett se snaží překonat hned několik leteckých rekordů, včetně nejdelšího letu. Rekord v roce 1962 vytvořil bombardér B-52 a má hodnotu přes 19 308 kilometrů. Jako první obletěl Zemi letecký průkopník Wiley Post v roce 1933, s mnoha zastávkami mu to trvalo sedm dnů.

První nonstop let kolem země bez doplnění paliva uskutečnili v roce 1986 Jeana Yeagerová a Dick Rutan, bratr konstruktéra GlobalFlyeru Burta Rutana. V roce 2002 Fossett sám jako první na světě obletěl Zemi v balonu. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video