Florida povolila řešit konflikty střelbou

  • 393
Floridské ulice se na podzim začnou plnit mrtvými. Takové vize předestírají odpůrci nového zákona, který povoluje bránit se střelbou každému, kdo se cítí ohrožen na životě nebo zdraví. Normu už podepsal guvernér Jeb Bush. Dosud se střelbou mohli bránit jen majitelé domů proti lupičům.

Podle nového zákona člověk na ulici nebo jiném veřejném prostranství bude moci střílet, pokud bude mít oprávněnou obavu o svůj život nebo zdraví, uvedl rakouský deník Kurier.

Norma by měla začít platit v říjnu. Její kritici, hlavně opoziční demokraté, se obávají, že se Florida změní v divoký západ. Bude platit heslo "nejdříve střílej, pak se ptej", varují. Zákon nazývají "povolením k zabíjení".

"Díky tomuto zákonu se na Floridě prodá ještě víc zbraní," citoval Kurier varování demokratického floridského zákonodárce Irva Slosberga. Ten se obává, že v ulicích zavládne "westernová" atmosféra.

Příznivci zákona (především zbrojařská lobby a Národní střelecká asociace) naopak tvrdí, že chrání potenciální oběti útoků. Nemusí už před útočníkem utíkat, nebo se mu snažit vyhnout, ale mohou rovnou použít střelnou zbraň.

"Možnost ochránit sám sebe, své děti nebo druha je důležitá, ať jste kdekoli," argumentují zastánci. Tvrdí, že by bylo nesmyslné nemít možnost obrany například před násilníkem, který přepadá v parku.

Odpůrci zákona se obávají toho, že řada běžných každodenních konfliktů nyní skončí krveprolitím. Pokud si někdo například při hádce na ulici sáhne do kapsy, sok se může domnívat, že chce vytáhnout zbraň, a raději vystřelí jako první.

Podle nového zákona bude beztrestný. Toho pak mohou zneužívat i skuteční zločinci.

Pistole, střelba, střelec - ilustrační foto


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Jeb Bush, zdraví

Video